Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да

...
Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да
Коментари Харесай

МОН променя финансирането на училищата

Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да образуват средствата на всяка една просветителна институция, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев пред отрасловата парламентарна комисия.
Вълчев изясни, че сега има към 35 разходни стандарта за дете/ученик в детска градина/училище, само че финансирането в този момент зависи само от броя на децата и учениците. „ Промените, които предвиждаме в системата на делегираните бюджети, са ориентирани към това да балансираме формулата за систематизиране. Следващата година предлагаме да има 3 разходни стандарта, които да образуват средствата на всяка една просветителна институция. С механизма на формулата тези средства могат да бъдат диференцирани на равнище община ”, съобщи отрасловият министър.
Първият стандарт няма да зависи от броя на децата/учениците. Вторият е в този момент съществуващия - за дете/ученик. Третият стандарт за група/паралелка и детска градина/училище.
Според Красимир Вълчев това ще направи финансовото систематизиране по-близко до разноските на учебните заведения и ще обезпечи по-голяма правдивост от позиция на това учебните заведения и детските градини да имат действителни финансови благоприятни условия.
„ Няма по какъв начин учебни заведения със 100 и хиляда ученика да получа идентични средства. Това е формулата, по която общините ще получават средства за просветителните институции. Отделно ще предоставим спомагателни средства за учебни заведения в дребни и отдалечени обитаеми места. Допълнителни средства ще има и за учебни заведения и детски градини, където има централизация на деца от уязвими групи или такива с родители с по-ниско обучение ”, разясни просветният министър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР