Следваща мярка, която трябва вече да се обмисля, е затварянето

...
Следваща мярка, която трябва вече да се обмисля, е затварянето
Коментари Харесай

Кунчев: Време е да се затворят заведенията

Следваща мярка, която би трябвало към този момент да се обмисля, е затварянето на заведенията, стадионите и прекъсването на всевъзможни мероприятия със събиране на хора. Това съобщи основният дэржавен здравен инспектор доц. доктор Ангел Кунчев пред Нова тв тази заран.

В Европа към този момент това се случва, Европа е на гребена на вълната от втори пик в момента и следва и при нас случаите да се усилват. И в случай че не вземем ограничения и хората не се пазят и не пазят останалите, ще достигнем по 5000 заболели дневно, разяснява здравният контрольор.

Кунчев разгласи,че цифрата R, което демонстрира какъв брой души заразява един болен, е почнало да се покачва и към този момент е 1:1.2,  или 10 души заразяват 12.

„ Ако някой си мисли, че това е най-лошата обстановка, доста се лъже. Ние може да имаме сред 7 и 8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 инфектирани дневно. Това се случва в редица европейски страни сега. Хората би трябвало да схванат, че всичко зависи от държанието им ”, сподели още доцент Кунчев.

Той още веднъж акцентира, че затварянето на градове е последна мярка, която няма доста огромен резултат. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото персонални мнение е, че идната мярка би трябвало да бъде ограничението на събирането на хора – в питейните заведения, на стадионите, даже и по политически аргументи.

С новите браншове в новите лечебни заведения и с новите ограничения желаеме да избегнем точно обстановката лекарят да избира кого да избави всред пациентите, отгонори Кунчев на въпрос ще има ли правила, по които лекарите, в случай че се наложи, ще вземат сходни решения. Няма морална логичност да се взема такова решение, разяснява медикът.

Относно намаляването на карантината от 14 на 10 дни той изясни, че контактните лица се карантиниратв взаимозависимост от близостта на другарство с позитивен инфектиран.

Той е на мнение, че медиците нямата да се оправят и даде образец с днешните числа – при 500 заразени  в София, контактните лица стигат до хиляди хора. Съгласно закона хората, които знаят, че би трябвало да са в изолираност, само че я нарушават, носят отговорност.

„ Специално за учениците гледаме да сме оптимално потребни и благодарение на здравното лице в учебното заведение. Когато излезе позитивната проба на даден човек – тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от персоналния доктор. Тази информация стига до институциите. Максимално бързо могат да се вземат ограничения ”, счита доцент Кунчев.

Той дефинира, че  най-неясният миг е по какъв начин човек да излезе, с цел да си направи тест, в случай че има подозрение, че е позитивен и е в изолираност. Но увери, че се работи със Здравната каса, с цел да може персоналните лекари да правят тестове по домовете, въпреки и бързи. Ако пробата ни се окаже негативен, това не значи, че карантината ни като контактно лице отпада.

„ Когато приказваме за 2000 случая е ясно, че строго наставление за всеки един няма по какъв начин да имаме. Важното е да персоналните лекари да имат опция да изследват, тъй като това ще облекчи както пациентите, по този начин и тях ”, добави доц.Кунчев.

Относно офисите той акцентира, че контактни на инфектиран са тези, които са общували с него на по-малко от 1,5 метър без защитни средства. С кого е контактувал човек с позитивна проба, ставало ясно след извършен диалог с него. Тъй като сега РЗИ не могат да се оправят с всички случаи, Кунчев изясни, че включват в тази „ битка ” медицинския личен състав в учебните заведения, както и шефовете на огромни компании. Здравният контрольор е на мнение, че макар че здравната информация е поверителна, хората би трябвало да споделят с околните си, че са инфектирани, с цел да могат по-лесно да се взимат ограничения.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР