Следва препис на интервю със съветник по националната сигурност Джейк

...
Следва препис на интервю със съветник по националната сигурност Джейк
Коментари Харесай

Препис: Съветник по националната сигурност Джейк Съливан за „Face the Nation,“ 29 октомври 2023 г.

Следва дубликат на изявление със консултант по националната сигурност Джейк Съливан, излъчено на 29 октомври 2023 година

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега отиваме при съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Джейк, положително утро и на теб.

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Добро утро, Маргарет.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Знаят ли Съединени американски щати дали почти пет до шестстотинте американци в Газа са оживели в предишното 23 дни бомбардировки и имате заложници?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН:  Ние сме в постоянен контакт с множеството американци, които са в Газа. Не можем да кажем всеки един, само че с всички, които се свързаха с нас, се свързваме постоянно, даже от време на време всекидневно. И по този начин знаем, че доста от тях към момента са там, към момента чакат да излязат. И работим интензивно, с цел да се опитаме това да се случи. Предизвикателството сега, Маргарет, е, че египтяните са подготвени да пуснат американци и други непознати жители от Газа. Израелците нямат проблем с това. Но Хамас попречва тяхното овакантяване и насочва редица претенции. Опитваме се да преодолеем това, с цел да създадем събитие, при което всички американци, които са в Газа, могат да се измъкнат. Това е приоритет на президента. Той няма по-висок приоритет от безвредното им излизане. И той ще продължи да работи по него, до момента в който не бъде реализирано.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Тази заран Палестинският червен полумесец съобщи, че е получил закани от цитираните окупационни управляващи да изтегля болница Ал Кудс в Газа, тъй като ще да бъдат бомбардирани. Това тъкмо ли е? Тази болница военна цел ли е?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН:  Не съм чувал това. Така че не мога да го потвърдя или отрека по един или различен метод. Това, което мога да ви кажа е, че лечебните заведения са сериозна гражданска инфраструктура. Съгласно интернационалното филантропично право лечебните заведения не би трябвало да бъдат ориентирани. Те не са военни цели.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Ще гледаме тази разрастваща се история. Нека ви попитам за Израел и по какъв начин е обяснил задачата си на държавното управление на Съединени американски щати. В събота техните военни споделиха, че са направили убийството на водач на Хамас, който е управлявал ударите с дронове и парапланеристите, направили тази ужасяваща офанзива на 7 октомври, те към този момент оповестиха, че са умъртвили командващия силите, виновни за клането в кибуца Нирим и различен основен пълководец на Хамас. Казаха ли ви към този момент в кой миг ще разгласят тази задача за сполучлива?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Е, те оповестиха, че са ни споделили в общи линии, че подсигуряваме, че Хамас в никакъв случай повече не може да заплашва Израел в методът, по който заплашваше Израел преди, е тяхната съществена стратегическа цел в този спор. Но във връзка с това какви са съответните стадии, това е нещо, което в последна сметка зависи от Израел, това е тяхна военна интервенция, те ще вземат това решение. И ние ще продължим да задаваме сложните въпроси, Маргарет, които бихме задали на себе си във военна интервенция като тази, какви тъкмо са задачите? Как средствата са съобразени с задачите? И по какъв начин ще се развие това с времето? Това е диалог, който сме водили. Това е диалог, който ще продължим да водим в идващите дни.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Така че звучи по този начин, като че ли крайната игра не е била съответно изложена. Очаквате ли в този миг пълномащабно израелско навлизане и окупация на Газа? Или това не е на масата?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Е, ще оставя израелските отбранителни сили да приказват какво е тяхното оперативно обмисляне. И през днешния ден няма да го окачествявам по малкия екран. Това, което ще кажа, е, че Съединените щати са доста съсредоточени върху едно главно предизвикателство тук, което е, че Хамас употребява цивилни като живи щитове, те се крият зад цивилни, те се крият измежду цивилни. Те слагат ракети и друга терористична инфраструктура в цивилни зони. Това основава спомагателна тежест за израелските отбранителни сили. Но това не понижава тяхната отговорност да вършат разлика сред терористи и почтени цивилни и да пазят живота на почтени цивилни, до момента в който организират тази военна интервенция. Това е правилно за удара от въздуха. Вярно е да влезем на терен и това е нещо, за което приказваме с израелците всекидневно.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Разбирам. Но в този момент също разбирам, че в Газа е имало голямо количество смъртни случаи. Знам, че президентът Байдън сподели оня ден, че няма доверие в числата, показани от палестинските управляващи в Газа. Но се чудя в кой миг Съединени американски щати споделят, че би трябвало да има някакво преустановяване на насилието?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Е, първо президентът Байдън посочи ясна позиция, която е, че съответната институция, Министерството на здравеопазването в Газа, което се ръководи от Хамас, не можем да приемем думите на Хамас за чиста монета. Но ние също сме били ясни, неведнъж, че сме виждали хиляди палестински цивилни убити в този спор. Това - това е покруса. Всяка една от тези обособени смъртни случаи е покруса и че животът на всеки граждански, палестинец, израелец, всеки е заветен и би трябвало да бъде предпазен. И че, както ти споделих преди, Маргарет, фактът, че Хамас употребява хора като живи щитове, не понижава отговорността на Израел да се опита да сложи по дяволите тези цивилни от позиция на преустановяване на огъня, от което Израел пострада 7 октомври беше еквивалентът на петнадесет 11 септември. След 11 септември, в случай че терористите просто бяха споделили, Искаме преустановяване на огъня, не мисля, че Съединените щати биха споделили, Ще спрем да преследваме терористите. Сега беше значимо за нас и е значимо за Израел да вършим разлика сред гонене на терористични цели, унищожаване на терористи, които не престават да заплашват Израел, и гонене на цивилни. Това е обвързване и отговорност за Израел. И това е нещо, върху което ще продължим да ги притискаме. Също по този начин имаме вяра, че би трябвало да има филантропични паузи за извеждане на заложници, евентуално за приемане на помощ, и ще продължим да работим за тази цел.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Знам, Джейк, чувала съм това. И почтено казано, част от езика е малко спорен, или звучи по този метод, тъй като министър Блинкен сподели, че даже краткотрайна пауза и бомбардировки биха били от изгода за Хамас. Той сподели това в тази стратегия предходната седмица. След това няколко дни по-късно той отиде в Организация на обединените нации и сподели, че би трябвало да се обмисли филантропична пауза, след което Съединени американски щати в Организация на обединените нации гласоподаваха срещу филантропично помирение. И по този начин, защо тъкмо приканва администрацията на Байдън тук, тъй като всички от папата до Световната здравна организация и Организация на обединените нации споделят, просто спрете насилието най-малко за прочут интервал от време.

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Добре, това, за което доста хора приканват, е просто прекъсване на военните дейности на Израел против терористите. Просто не спирайте повече Израел не може да преследва терористи, които направиха това най-голямо кръвопролитие на евреи след Холокоста и които не престават да изстрелват ракети и не престават да нападат Израел. Заехме позицията, че Израел има право да се пази против терористични офанзиви. Това е друго от това, за което приказва министър Блинкен, което беше филантропична пауза. Пауза в боевете, да вземем за пример, тъй че да има интервал от време, през който може да има безвредно прекосяване на заложници.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Така че единствено час –

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Президентът Байдън и целият му екип работят извънредно интензивно, с цел да извадят тези заложници. Ние ще продължим да вършим това. Няма да слага времева рамка. Но ще кажа, че като се има поради броят на заложниците, ще отнеме повече от часове, в случай че успеем да осигурим освобождението им и работим интензивно, с цел да осигурим освобождението им. И по сходен метод, когато министър Блинкен сподели, че всяка пауза и борба са от изгода за Хамас, това е действителност. Има доста комплицирани действителности в това, филантропична пауза би била добра за извеждане на заложници. Но можете да се обзаложите, че Хамас също ще се опита да употребява това време в своя изгода. Това са нещата, с които Израел се пробва да се оправи. И това са и сложните въпроси, които се опитваме да зададем на Израел, до момента в който работи за гонене на акция против Хамас, до момента в който ги притискаме да създадат разграничаване сред Хамас и палестинския народ, който Хамас не съставлява и палестинският народ заслужава да живеем в сигурност, достолепие и тъждество.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: И по този начин, до този миг Бени Ганц, който е част от военния кабинет на Нетаняху сподели: „ Ние ще изслушаме нашите другари, само че ще действаме в сходство с това, което е вярно за нас. " Има ли някаква светлина, Джейк, сред Съединени американски щати и държавното управление на Нетаняху сега?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН:  Водим диалози като другари по сложните въпроси, за които приказвах преди, по въпроси, свързани с филантропичната помощ, разграничение сред терористи и почтени цивилни, за метода, по който Израел възприема военната си интервенция. Тези диалози се случват по няколко пъти дневно, стават сред президента и министър-председателя. Те се случват от държавния секретар, самия министър на защитата, други висши членове на нашата администрация. Говорим искрено, приказваме непосредствено, споделяме нашите визии и по автентичен метод и ще продължим да го вършим. Но седейки тук обществено, просто ще кажа, че Съединените щати ще създадат своите правила и оферти безусловно ясни, в това число светостта на почтения човешки живот. И по-късно ще продължим да предоставяме нашите препоръки на Израел уединено.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Разбирам, че това са решения на друга страна тук. Но Съединени американски щати дават повече от 3 милиарда $ годишно в помощ на Израел, някои от тези оръжия, употребявани в Газа, са закупени или оказват помощ да бъдат закупени със средства на американските данъкоплатци. Така че, без значение дали е планувано или не, за някои от света наподобява, че Съединени американски щати утвърждават всичко, което Израел прави тук. Изобщо искаш ли от военните да бъдат по-ограничени в тактиката си или по-стратегически?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Съединените американски щати, когато прехвърляме оръжия на друга страна, без значение дали е Израел или някой различен, желае, изисква увещание, че тези оръжия ще бъдат употребявани в сходство със закона за въоръжените спорове и ние търсим отговорност, с цел да подсигуряваме, че това е по този начин, ще продължим да го вършим. Освен това ще работим непрекъснато, с цел да се опитаме да подсигуряваме, че животоспасяващата филантропична помощ ще стигне до хората в потребност. И по този начин Съединените щати ще изложат своята политика и правилата си като суверенна нация, Израел ще взема своите решения като суверенна нация. Но в основата си това, което президентът Байдън споделя, по какъв начин той разказва нещата от позиция на гражданската отбрана, достъпа до животоспасяващи артикули и медикаменти за цивилни, това е позицията на Съединените щати. И ние не поддържаме убийството на почтени хора, без значение дали са палестинци, израелци или други. И ние плачем и скърбим за всеки финален живот и ще продължим да го вършим.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Това ли ще бъде вашето обръщение към министъра на защитата на Саудитска Арабия, когато се срещнете на следващия ден? Знам, знаете, че редица арабски сътрудници са загрижени за равнището на принуждение в Газа сега.

ДЖЕЙК СЪЛИВАН:  Разговаряме с нашите арабски сътрудници, в това число със Саудитска Арабия, за разгръщащата се рецесия в Газа. Слушаме ги деликатно. Споделяме нашата позиция. И да, ще имаме опция да се потопим надълбоко освен в това, което се случва през днешния ден, само че и в това, което може да донесе утрешният ден. Защото това, което президентът Байдън сподели в Розовата градина предходната седмица, беше, че не можем да се върнем към 6 октомври, което значи, че Хамас към този момент не може да тероризира Израел. Но това също значи, че би трябвало да има политически небосвод за палестинския народ, две страни за два народа, правото на палестинците да живеят в сигурност, достолепие и тъждество. И ние ще работим за това. И арабските страни, в това число Саудитска Арабия, също имат роля и отговорност в това.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Преди да ви пусна, в този момент вярвате ли, че Иран е възпиран?

ДЖЕЙК СЪЛИВАН: Вярвам, че Съединените щати ще изпълнят това, което споделяме, че ще създадем. Казахме, че в случай че нашите войски бъдат нападнати, ние ще отговорим, ние отговорихме. Ако бъдат нападнати още веднъж, ние ще отговорим още веднъж. И ние сме бдителни, тъй като виждаме нараснали закани против нашите сили в целия район и нараснал риск този спор да се популяризира в други елементи на района. Ние вършим всичко по силите си, с цел да възпрем и предотвратим това. Но няма да предричам какво ще ни донесе бъдещето, с изключение на да кажа, че в случай че бъдем нападнати, ще отговорим.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Джейк Съливан, благодаря ви за отделеното време. И се изправи пред нацията. Ще се върнем след минута. Останете с нас.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР