Препис: Неда Шарги за „Face the Nation“, 13 август 2023 г.

...
Следва препис на интервю с Неда Шарги, сестра на Емад
Коментари Харесай

Следва препис на интервю с Неда Шарги, сестра на Емад Шарги, един от четиримата американци, задържани в Иран, който беше прехвърлен последно седмица от затвора до домашния арест, излъчен в „Face the Nation“ на 13 август 2023 г.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега към нас се присъедини Неда Шарги. Тя е сестра на Емад Шарги, един от четиримата американци, които наскоро бяха преместени от затвора Евин под домашен арест. Неда, брат ти е крачка по-близо до свободата. Говорили ли сте с него? Как е той?

НЕДА ШАРГИ: Не само, че говорих с него, но всъщност видях лицето му във видеообаждане, което направи. И успях да го погледна в очите. Щастлива съм да кажа, че той е... той е оцелял, той е жив и ние сме толкова обнадеждени, че можем да го имаме у дома в ръцете си, надяваме се скоро.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Това за първи път ли е Виждали ли сте лицето му от известно време?

ШАРГИ: След около година, да. И, знаете ли, погледнах в лицето му и просто осъзнах, че всичко, което правим, си заслужава. Знаеш ли, погледнах в очите един невинен американец, който е преживял толкова много, както и останалите. И затова съм просто благодарен за всичко, което се случва, че най-накрая се опитах да ги върна вкъщи. И тази седмица беше страхотна, знаете ли, но аз... просто имаше толкова много спекулации относно сделката и условията на сделката и всичко това, като го погледнах, просто ми беше напомнено, че сме като говорим за хора, говорим за невинни американци и нека просто да ги приберем скоро.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Белият дом каза, че все още има какво да се преговаря и не всички все още са в безопасност, но септември може бъде, когато затворниците се върнат у дома. Имате ли представа кога може да е това или какво ще се случи след това?

ШАРГИ: Знаеш ли, моето семейство и аз сме просто на иглички. Ние сме невероятно нервни за това, което ще се случи след това. И ние не знаем подробности. Знам, че има много хора, които спекулират, знам със сигурност, че има някой, който спекулира, който всъщност не знае нищо за това, което следва. Така че просто трябва да продължим да бъдем оптимисти, да осъзнаем, че имаме работа с невинни американци и да направим всичко възможно, за да ги приберем бързо у дома и, знаете ли, да имаме американска история за празнуване, когато се приберат у дома.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Толкова е трудно, когато става въпрос за проблемите със заложниците, особено с Иран, защото това е толкова сложно предизвикателство за политиците. Но както току-що казахте, вие говорите за човешки същества и семейства в другия край на това. Така че, когато чуете критиките за отпускане на милиарди долари на режим, който е направил това на вашия брат и който е направил това на други, как реагирате, когато хората казват, че възнаграждавате лошо поведение и те ще го направят отново, ако пуснете милиарди долари на Иран?

ШАРГИ: Знаете ли, аз се застъпвах за други заложници и неправомерно задържани в ролята си в кампанията Bring Our Families Home. Виждал съм семейства да се борят и страдат. Аз... познавам опустошението, на което преминават семействата, докато се опитват да върнат близките си у дома. Аз самият съм в това положение в момента. Може да имаме проблем - можем да водим дискусии за това как да предотвратим това да се случи в бъдеще. Но ние не правим това на гърба на невинни американци, трябва да ги върнем у дома. И тогава можем да проведем дискусии за това как можем да предотвратим това в бъдеще. И дори чухте председателя Търнър да казва, че не е против връщането у дома на американци, невинни американци. Те трябва да се приберат у дома, ние трябва да направим всичко възможно, за да върнем брат ми у дома при родителите му, при жена му, при двете му прекрасни дъщери, които сте срещнали. И тогава нека да седнем и да проведем дискусиите, от които се нуждаем, за това как можем да предотвратим това да се случи отново.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Семейството ви участва в тази програма, молейки за аудиенция с президента Байдън, молейки за още внимание. Какво мислите за това, което направи администрацията?

ШАРГИ: Иска ми се да го бяха направили по-рано. Но сега го правят. Искам да приключат с това и да върнат брат ми у дома. Нека възрастните ми родители го видят, преди да е станало твърде късно. И искам те да работят за връщането на други американци у дома. Ние... имаме нужда от тяхната помощ.

[НЕЧУТО]

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Трябва ли да има забрана за пътуване на американци до Иран?

ШАРГИ: Мисля, че--

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Трудно е, когато имаш семейство.

ШАРГИ: Трудно е. Вижте, брат ми отиде в Иран, след като двете му дъщери завършиха гимназия и той беше празен гнездо и като хиляди други американци с иранско наследство се върна като турист. Знаеш ли, не искам да преча на хората да правят това. Но реалността е, че трябва да седнем заедно, от двете страни на пътеката, и да измислим начини, по които можем да предотвратим това да се случи отново. Но отново казвам това, Маргарет, ние- ние правим това, но ние не правим това на гърба на невинни американци, които в момента са държани заложници в чужбина. Всеки един от тези заложници, включително брат ми, има семейство, което го чака, за тях и те трябва да бъдат върнати у дома. И тези дискусии относно превенцията и възпирането могат и трябва да се случат, след като те се приберат.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Е, ние ще продължим да следваме това, както и брат ти, и ти желаем успех, Неда. Благодарим ви, че споделихте историята си в този чувствителен момент.

ШАРГИ: Благодаря ви много.

БРЕНЪН: Ще се върнем.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР