Следва препис на интервю с държавния секретар Антъни Блинкен, излъчено

...
Следва препис на интервю с държавния секретар Антъни Блинкен, излъчено
Коментари Харесай

Препис: Държавният секретар Антъни Блинкен за „Face the Nation,“ 22 октомври 2023 г.

Следва дубликат на изявление с държавния секретар Антъни Блинкен, излъчено на 22 октомври 2023 година

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Сега отиваме при държавния секретар Антъни Блинкен, който е в Държавния департамент. Добро утро и на вас, господин секретар.

ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР АНТОНИ БЛИНКЕН: Добро утро, Маргарет, веселя се да съм с теб.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Напрежението в района е доста високо. Променяте ли позицията си за сигурност? Изтегляте ли някакъв американски личен състав от региона?

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Маргарет, ние сме загрижени за опцията ирански подставени лица да ескалират офанзивите си против нашия личен личен състав, нашите лични хора. Предприемаме всички ограничения, с цел да сме сигурни, че можем да ги защитим и в случай че е належащо, да отговорим уверено. Изобщо не е това, което търсим, не е всичко, което желаеме, само че ще бъдем готови, в случай че те решат да създадат това.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Така че звучи като много евентуално евакуиране на хора. По отношение на опасността от Иран, която преди малко споменахте там, президентът Байдън в обръщението си в Овалния кабинет сподели, че Съединени американски щати ще държат Иран виновен. Какво значи виновен?

СЕКРЕТАР БЛИНКЪН: Е, това, което към този момент видяхте, Маргарет е доста... доста ясно обръщение от президента, подкрепено от разполагането на две от нашите най-големи бойни групи самолетоносачи, с цел да сте сигурни, че е ясно. Никой не би трябвало да се възползва от този миг, с цел да ескалира до по-нататъшни офанзиви против Израел или в този смисъл офанзиви против нас, против нашия личен състав. И това не е посредством, във връзка с това, което вършим посредством провокация, то е предопределено да възпира, предопределено да обясни, че никой не би трябвало да употребява този миг по никакъв метод за ескалация. Никой не желае втори фронт, трети фронт и в това време желаеме да сме сигурни, че нашите лични хора в района, където и да се намират, са в сигурност и предпазени и че сме на място, каквото сме да реагираме уверено, в случай че имаме потребност. Президентът беше явен за това, както в това, което сподели, по този начин и в това, което вършим.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Ще останем на линия. По отношение на това, което се случва в Газа. Знам, че там има към 500-600 американци. Има единствено два изхода. Единият е през портата Рафа към Египет. Не наподобява, че американците са го създали по този метод. Има и различен Ерез, преминаващ в Израел. Има ли някакъв късмет Израел да пусне някои от тези американци или Египет да пусне някои от тези американци?

СЕКРЕТАР БЛИНКЪН: Имаме – изцяло сте прав. Имаме няколкостотин американци и други националности, други цивилни от- от други страни, които желаят да изоставен Газа. Имаме хора, които идват в Рафа, на пресечната точка с Египет. И най-малко до днес Хамас ги блокира да изоставен, показвайки още един път цялостното си неуважение към цивилни от всевъзможен тип, които са- които са заседнали в Газа. Това е нещо, което ние работим, още веднъж, съвсем всеки ден. Имаме тъкмо в този момент в района на място, един от нашите най-опитни дипломати, Дейвид Сатърфийлд, който работи с другите държавни управления, наранени от- с Израел, с Египет, с цел да сме сигурни, че сме подготвени да можем да измъкнете хората, в случай че приемем, че Хамас им разреши да се движат. Така че в действителност, топката е в полето на Хамас, във връзка с оставянето на хора, които желаят да изоставен, цивилни от трети страни, в това число американци, да се измъкнат от Газа.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Само с цел да бъде ясно, вие сте казвайки, че Хамас пречи на американците да изоставен Газа?

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Точно по този начин.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: И няма личен състав на Съединени американски щати, който да може да помогне на място?

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Имаме личен състав на Съединени американски щати от другата страна на границата в Египет, консулство личен състав, който може неотложно да помогне и да помогне на тези американци, които желаят да изоставен. Ние работим по това доста, доста интензивно всеки ден, в това число с сътрудници, които може да са повлияли на връзки с Хамас, които ние нямаме, с цел да сме сигурни, че хората могат да се измъкнат. Така че ние наблюдаваме това. Искаме да сме сигурни, че ще се случи.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: По отношение на американците, за които се счита, че са в неопределеност или са евентуални заложници. Има ли всички от Хамас или други бойни групи?

СЕКРЕТАР БЛИНКЪН: Вижте, ще разберете, че не мога да приказвам с – за детайлности за това. Сгодени сме съвсем от първия ден на това. Не желая да съм явен по кое време е станало ясно, че Хамас е взела за заложници мъже, дами, дребни деца, възрастни хора, в това число американци. Беше в действителност приемливо. Вчера имах опция да приказвам с двете американци, майката, дъщерята Джудит и Натали Раанан, които бяха освободени. Говорих с тях. Ние сме доста признателни за помощта, която получихме от държавното управление на Катар, с цел да сме сигурни, че те могат да се измъкнат и в този момент скоро да се съберат със фамилиите си. Надяваме се, че другите ще последват. Наложително е всеки един пленник, всеки един пленник от каквато и народност да бъде освободен неотложно и без условия.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Но израелската инвазия наподобява неизбежна. Поискахте ли от израелското държавно управление да отсрочи, с цел да ви даде повече време да посредничите за освобождението на тези заложници?

СЕКРЕТАР БЛИНКЪН: Първо, отстъпете за секунда, тъй като е значимо да запомните какво се е случило. Невероятно е какъв брой бързо това се губи, тъй като единствено преди няколко седмици Хамас нахлу в Израел със своите терористични бойци и изкла - и аз употребявам тази дума - тази дума доста умишлено - изкла толкоз доста хора още веднъж, мъже, дами, дребни деца, бебета, остарели хора, каквото и да е. И те не престават да хвърлят ракети върху Израел, когато бях там. Преди няколко дни бяхме в бомбата - бяхме - трябваше да се скрием няколко пъти, поради идващи ракети от Хамас. И по този начин, моята позиция е следната, от никоя страна не може да се чака да толерира това, да живее с това. И както казахме, през цялото време Израел има както правото, по този начин и задължението, освен да се пази, само че и да се опита да подсигурява, че съгласно силите си това няма да се повтори. И по този начин, ние говорихме с израелците за това какво са... какво възнамеряват. Ние им даваме най-хубавите си препоръки. Важно е, както казахме, освен какво вършат, само че и по какъв начин го вършат, изключително когато става въпрос да се подсигурява, че цивилните са допустимо най-защитени в този пресечен огън, основан от Хамас. Искаме да сме сигурни, че филантропичната помощ ще постъпи и двете страни са доста загрижени за заложниците. Има доста, доста израелци, които са заложници и несъмнено, заложници от други националности. Така че работим, с цел да създадем всичко допустимо, употребявайки каквито и лостове, партньорства, взаимоотношения да ги измъкнем. Израел прави същото. Но във връзка с това, за което приказваме с Израел в техните - във връзка с техните военни интервенции, това в действителност е фокусирано върху това по какъв начин го вършат и по какъв начин най-добре да реализират резултатите, които търсят.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: И по този начин, дано поговорим за това по какъв начин го вършат. Имаш право да изложиш какъв брой ужасяваща беше тази офанзива преди две седмици. Обръщайки страницата към случилото се през идващите две седмици, УНИЦЕФ споделя, че 1524 деца са били убити в линията Газа по време на тези бомбардировки. Защо Съединени американски щати не приканват най-малко за краткотрайно преустановяване на огъня?

СЕКРЕТАР БЛИНКЪН: Първо, Маргарет, когато слушам историите, когато виждам фотосите на дребни деца, които са изгубили живота си в това спор, основан от Хамас - които и да са те, където и да са, дали са палестинци, дали са израелци, дали са - те са евреи или мюсюлмани. Удря ме и знам, че удря безусловно всеки право в сърцето. И по тази причина е толкоз значимо да създадем всичко допустимо, с цел да ги защитим, и за какво е толкоз значимо да създадем всичко допустимо, с цел да получим помощ на тези, които се нуждаят от нея. Храна, медикаменти, вода-

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Така че за какво да не желаяме най-малко краткотрайна пауза в бомбардировките--

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: 

Ние' видях-

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: -- както беше препоръчано в Организация на обединените нации тази седмица?

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Първо видяхме това, с цел да получим помощ. Случвало ни се е, случвало ни се е това. И видяхте първите 20 камиона, които влязоха през вчерашния ден, чакам още да последват през днешния ден и вдругиден. Искаме да сме сигурни, че имаме непрекъсната доставка на храна, медикаменти, вода, нещата, от които хората се нуждаят. В същото време преди минута споделих нещо, което... което би трябвало... би трябвало да запомним. Израел би трябвало да направи всичко допустимо това да не се повтори. Замразяването на нещата там, където са в този момент, би разрешило на Хамас да остане там, където е, и да повтори това, което е направил в миналото в бъдещето. Нито една страна не може да одобри това.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Един от моите сътрудници, който е на място в Израел и е пътувал до Западния бряг, организира изявление с господин Мустафа Баргути, палестински политик, аз сигурен съм, нали знаеш. Той сподели, че не схваща за какво президентът Байдън, когато беше в Израел, не сподели " задоволително. Вие искахте да отговорите и вие отговорихте, вие убихте 4000 палестинци. Спрете ". Вместо това, вие насърчавате наземна инвазия. Как отговаряте на „ задоволително е? “

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: „ Достатъчно е “ трябваше да бъде казусът с Хамас преди две седмици. Би било добре да се чуе целият свят да приказва ясно и в един глас за дейностите, които Хамас предприе, за избиването на хора, за обстоятелството, че това би трябвало да бъде безусловно отвратително, недопустимо за всеки, на всички места, всяка страна, всяка хората. Второ, както споделих, за една страна освен да не отговори, не става дума за отговор. Не става дума за възмездие. Става дума за отбрана на Израел от тези продължаващи офанзиви. Както споделих, ракетите не престават и до през днешния ден. И става въпрос за предприемане на нужните стъпки, с цел да се опита да се увери, доколкото е допустимо Израел, че това няма да се случи още веднъж. Сега, както казахме, доста ясно, президентът беше доста явен за това - по какъв начин Израел прави това има значение. Гарантиране, че цивилните са предпазени във допустимо най-голяма степен. Цивилните са съзнателно подложени на кръстосания огън от Хамас. Хамас предприе клането. Той знаеше, че Израел ще би трябвало да отговори и все пак всички негови хора, висши водачи, оръжия, тунели, всички са ситуирани в жилищни здания. Заровени са под лечебни заведения и учебни заведения. Той знаеше, че при нужния отговор на Израел цивилните ще бъдат хванати в този пресечен огън. Това е последното нещо, което желаеме да забележим. Наложително е да се подхващат всички стъпки за тяхната отбрана. Но какво чака някой да направи Израел? Не може да разреши обстановката да продължи. Никоя страна не може да живее по този начин. Така че това е, мисля, в съзнанието на израелците сега. Отново приказваме с тях, както споделих, за това по какъв начин го вършат, а също и по какъв начин най-добре могат да реализират резултатите, които търсят.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: По отношение на ползите на Съединени американски щати в района, един от най-близките съдружници на Америка, кралят на Йордания, произнесе пламенна тирада, в която сподели: „ Животът на палестинците наподобява е по-малко значим от този на израелците. Животът ни има по-малко значение от живота на другите, използването на интернационалното право не е наложително и правата на индивида наподобява имат граници въз основа на раси и религии. " Това е предизвестие от един от най-близките другари на Америка в района, че това е рисково обръщение за изпращане и може да има противоположен удар. Притеснявате ли се?

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Маргарет, всеки живот – палестинец, израелец, евреин, мохамеданин, арабин, всеки живот има идентична стойност. Когато видя репортажите, когато видя фотосите, когато чуя историите на дребни деца, палестински деца, които са били убити или ранени, това също ме удря право в червата. Точно както става, когато чуя- когато видя тези други истории, където и да е. Имахме тук, в нашата лична страна, малко момченце на шест години, Уадеа, в Чикаго, което беше грубо убито, явно, тъй като беше палестински американец. Малко момченце на шест годинки не е направило нищо на никого. Чувствам го мощно на всички места, без значение къде е. Но това е за Хамас. И факт е, че Хамас не съставлява палестинския народ. Не съставлява тяхната обективна идея, не съставлява техния блян и законен блян за лична страна. Напротив, прави всичко, с цел да направи живота по-лош и още по-нещастен за--

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Съединени американски щати правят оценка ли, че в действителност е допустимо Израел да унищожи както Хамас като образувание, по този начин и неговата идеология. Това в действителност ли е военна опция?

СЕКРЕТАР БЛИНКЪН: Значи правиш доста положително мнение, Маргарет. И мисля, че е значимо да се съсредоточим и върху това. Има военният аспект на това, което Израел би трябвало да направи и да опита - и да се опита да се увери, че това няма да се случи още веднъж. Но си изцяло прав. Най-добрият метод, единственият метод да се победи една идеология, без значение какъв брой е изкривена, а казусът с Хамас е толкоз килнат, колкото е допустимо, е да се подсигурява, че има по-добра, по-ясна опция за хората. И тази опция е доста ясна. И е доста ослепителен. Имаме от една страна страни от целия район, които желаят да се съберат, да се интегрират, да възстановяват връзките и да повдигнат правата на палестинския народ, с цел да могат да имат бъдеще, където работят дружно, вървят на учебно заведение дружно, правете бизнес дружно, пътувайте до страните на другия. Това е едно привидение. Другата визия е визията, която има Хамас: гибел, опустошение, нихилизъм, мрак. Сега отговорността, която имаме тези от нас, които имаме вяра в първото привидение, е да създадем всичко допустимо, с цел да го превърнем в действителност, тъй че хората освен да го видят, само че и да могат да го реализиран. Точно върху това работихме преди тази ужасяваща офанзива на 7 октомври. И това е визията, към която би трябвало да се върнем. Но в това време ние също би трябвало да се оправим с обстоятелството, че Хамас съставлява дейна, продължаваща опасност, и това също би трябвало да бъде прегледано.

МАРГАРЕТ БРЕНЪН: Г-н секретар, благодаря ви за вашето време тази заран.

СЕКРЕТАР БЛИНКЕН: Благодаря, Маргарет.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР