Следователите като цяло сме за реформа в съдебната система и

...
Следователите като цяло сме за реформа в съдебната система и
Коментари Харесай

Следователите искат да участват в дебатите за съдебна реформа

" Следователите като цяло сме " за " промяна в правосъдната система и " за " промяна в страната като цяло. Ние желаеме да участваме в тази промяна, тъй като считаме, че имаме задоволително професионализъм и опит ", сподели ръководителят на Камарата на следователите Петко Петков пред медиите, откакто представители на съсловната организация внесоха декларация в Представителството на Европейската комисия в София във връзка със известия преди дни от прокуратурата за непозволен напън върху прокурори, представляващ нарушение на правилата за върховенството на правото и разделяне на управляващите.

Той добави, че камарата е подала в Народното събрание и писмо, с което упорства нейни представители да вземат участие във всички парламентарни комисии, в които има спор за правосъдна промяна. Според Петков промяна в спецправосъдието би трябвало да се направи след спор, който да разграничи триумфите и това, което не е свършено.

Във връзка с декларацията Ясен Тодоров разяснява, че главните акценти в нея са да се съблюдава разделянето на управляващите в България и да се съблюдава прецизно правилото за господство на закона.

" Персоналните офанзиви против съответни прокурори, в частност и против прокуратурата на Република България като цяло, са единствено и само в полза на престъпността и в ущърб на българските жители. Камарата на следователите в България изрично се опълчва против всеки опит за напън и интервенция във вътрешното разбиране на прокурорите и следователите, както и против всеки опит за склоняването им към осъществяване на дейности, противоречащи на материалните и процесуалните наказателно-правни правила ", се показва в декларацията.

" Ние желаеме да работим добре и да си взаимодействаме с Министерство на вътрешните работи, сподели още Тодоров и добави, че битката против престъпността е обречена, в случай че има " дрязги и нападки " сред институциите.

По думите му взаимоотношението сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи няма да се усъвършенства, в случай че основният прокурор Иван Гешев си подаде оставката, " тъй като на същия медиен и институционален гнет ще бъде подложен и идващият основен прокурор ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР