Следователи и магистрати от двете спецсъдилища у нас се оплакаха

...
Следователи и магистрати от двете спецсъдилища у нас се оплакаха
Коментари Харесай

Следователи и магистрати се оплакаха на Европа за закриването на спецсъда и прокуратурата

Следователи и магистрати от двете спецсъдилища у нас се оплакаха на европейските институции поради готвеното закриване на профилираните съд и прокуратура, съобщи NOVA.

Служителите на Темида подлагат на критика вносителите на измененията, че претекстовете им са неразбираеми.

От "Демократична България ", които желаеха да се постави завършек на спецправосъдието у нас, отвърнаха, че то се е трансформирало в инструмент за политическа и икономическа принуда.

Над 250 каузи са застрашени да стартират изначало, а къде ще работят магистратите - на този стадий не е ясно.

Георги Ушев е първият ръководител на Специализирания углавен съд. 10 години след началото, активността на сътрудниците му е застрашена от закриване.

"За десетте години от съществуването си, Специализираният углавен съд е осъдил 2232 лица, и е оправдал 405-ма ", изясни той.

Над 1200 души се явяват сега пред спецсъдилищата у нас, сочи информация на администрацията. Повдигнатите им обвинявания надвишават 2600 за най-различни закононарушения.

"Ние сезираме Европейската комисия със лист от каузи със важен публичен интерес, по които тези процеси би трябвало да стартират изначало ", добавя Ушев.

Според магистратите със закриването щяло да се стигне до безпорядък към преместването на делата в разнообразни съдилища в страната.

"Някой би трябвало да проведена правосъдните съвещания и защитата. Не е ясно кой. И най-големият проблем е със правосъдните заседатели, които към този момент нямат мандат ", разяснява Мариета Райкова - ръководител на Спецсъда.

Вносителите от "Демократична България " обаче са безапелационни - досега спецсъдилищата нямат неоправдателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Тоест, те не извършват вменените им функционалности.

"За последната година с присъда - било то неоправдателна, било оправдателна, са завършени едвам 122 каузи от общ темперамент. А повече от половината каузи завършват със съглашение ", аргументира се Надежда Йорданова - зам. - ръководител на ПГ на "Демократична България ".

Данните на вносителите сочат, че от над 6000 каузи годишно, една трета са претенции за потребление на специфични разследващи средства.

Депутатите отхвърлят законопроектът им да блокира висящи каузи. Напомнят, че са планували опция прокурори и съдии от спецзвената да бъдат преназначени на други места.

Камарата на следователите излезе със мнение до европейските институции, в което твърди, че измененията облагодетелстват само обвинени и подсъдими. Висшият адвокатски съвет към момента обмисля позицията си по проблема.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР