Следобед от 17:00 ч. в Изложбена зала Архиви ще бъде

...
Следобед от 17:00 ч. в Изложбена зала Архиви ще бъде
Коментари Харесай

Открива се изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“


Следобед от 17:00 ч. в Изложбена зала " Архиви " ще бъде открита документалната галерия " 1943: Преследване и отбрана. Съдбата на българските евреи ". По мотив 75-годишнината от спасяването на българските евреи Държавна организация " Архиви " за първи път провежда галерия, която ще опише историите на българските праведници, оповестени за такива израелския институт " Яд Вашем " поради приноса им за спасяването на български евреи. Те са общо 20 души.

Сред по-известните персони са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски. Има обаче и изцяло непознати имена. Това са елементарни хора, които рискуват живота си в размирните военни години, с цел да оказват помощ и спасят евреи. Акцент на експозицията са истории, които българското общество не познава – на елементарните българи, избавили евреи и получили признанието на " Яд Вашем ". Амбицията на уредниците е да се покажат дребните на пръв взор старания, които тези хора са създали, само че с които са рискували живота си и личното си улеснение в тези времена, с цел да оказват помощ на сънародниците си от еврейски генезис. Делото им заслужава да бъде помнено и разказано.

В изложбата е отделено място на първите прояви на ненавист и антисемитизъм преди приемането на Закона за отбрана на нацията. В последователен порядък е изведено антиеврейското законодателство в България от 1941 до 1944 година В експозицията са проследени преследването и отбраната на българските евреи в годините на Холокоста. На откриването на изложбата ще бъде показано едно извънредно скъпо неотдавна постъпило подаяние – архивът на Рафаел Камхи, деятел на Вътрешна македонска революционна организация, един от избавените солунски евреи. Архивът е бил съхраняван в продължение на 70 години от съратника му Наце Боболев, чийто внук Росен Нацев подари на Държавна организация " Архиви ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР