Следим процесите в икономиката и се надявам да бъдем адекватни,

...
Следим процесите в икономиката и се надявам да бъдем адекватни,
Коментари Харесай

Горанов: Ако кризата се развие – и други мерки, засега толкова

Следим процесите в стопанската система и се надявам да бъдем съответни , Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет, където беше показана мярката за подкрепяне на бизнеса от страна на страната, станала известна като 60/40.

Финансовият министър настоя, че не желае да има " свръхреагиране ".

Горанов прикани работодателите, в случай че виждат вероятност в активността си, да аплайват по мярката 60/40, само че тези, които занапред виждат, че няма да имат опцията да се оправят, да не го вършат. Тези компании, които са били на ръба още преди рецесията, надали ще могат да останат незасегнати от рецесията, уточни финансовият министър.

Тези работодатели, които не могат да се оправят, за тях мярката не може да бъде пълноценна или може да бъде пълноценна в част от личния състав, който е основен или може да им би трябвало.
 Близо 10 000 безработни от рецесията с ковид
Близо 10 000 безработни от рецесията с ковид

Сачева показа постановлението за мярката 60/40

Няма ограничаване в чиновниците при кандидатстването на едно предприятия за мярката 60/40. Периодът, в който може да се кандидатства е 3 месеца. Никой няма да бъде принуден принудително да приложи тази мярка.

Ако рецесията се развие, ще трябват и други радикални ограничения, само че държавното управление е готово да даде толкоз, едвам стигнат .

В момента единствената настояща тематика е за спомагателните хонорари в държавната администрация и лекарите , които са на първа линия в битката с епидемията. Трябвало да се мисли за стимулиране на тяхната дейна грижа за хората, инфектирани с ковид.

Нашата роля и отговорност е да запазим салдото, тъй че и тези 3 млн. български жители, които разчитат на приходите си от бюджета , да ги получават, посочи финансовият министър и уточни, че не се е обсъждала тематиката за смяна на пенсионното законодателство за осъвременяване приходите на пенсионерите.
 АИКБ видя дискриминация на работещите в мярката 60/40
АИКБ видя дискриминация на работещите в мярката 60/40

Схемата била използвана единствено за компании, които не са в дълбока рецесия

Централната банка и комерсиалните банки интензивно дружно с Европейския банков орган готвят единна методика за разсрочване на отговорности по заеми . Темата е доста софтуерна и сега, в който се качи на страницата на Българска народна банка, ще се наложи обяснение от страна на Българска народна банка и комерсиалните банки, изясни Горанов.

Тези ограничения дават еластичност на кредитополучателите и комерсиалните банки, с цел да не се наложат прибързани ограничения и да не тежи на регулаторните условия към комерсиалните банки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР