Следим кои партньори от България говорят за съдебна реформа, а

...
Следим кои партньори от България говорят за съдебна реформа, а
Коментари Харесай

САЩ: Следим кои партньори от България говорят за съдебна реформа, а после не действат

Следим кои сътрудници от България приказват за правосъдна промяна, а след това не действат.

Това разгласи в изявление за БНР Джеймс О‘Браян - ръководител на Службата за съгласуваност на глобите в администрацията на президента Джо Байдън.

На въпрос дали е задоволително българските партии и институции да изразят вербална поддръжка за правосъдната промяна в България, американецът съобщи следното.

" Искаме да застанат зад промяната и депутатите да я поддържат. И мисля, че всички партии са чули това обръщение и ще забележим кой ще го извърши ".

Преди това О`Браян посочи, че американците  " оценяваме сътрудниците си по това дали споделяме резултати и полезности ".

" Ако има хора, които единствено приказват, а след това не работят, те не са изключително ефикасни сътрудници. Има доста разнообразни измерения, в които хората работят като наши сътрудници и по разнообразни въпроси. В този случай може да има разнообразни обединения, посланието на тези наказания е, че тази промяна на системата за битка с корупцията, на основния прокурор, на комисията за битка с корупцията, това е доста значимо за Европейски Съюз, за Обединеното кралство и за Съединени американски щати и точно в това ние измерваме нашето партньорство ", каза той и повтори. " Отворени сме за другите отзиви и от гражданското общество. Но още веднъж ще гледаме кой ще реализира тези промени ".

Съединени американски щати приканват тази реформа да започва при започване на идващия парламент.

" Бихме желали да забележим развой, при който партиите да се съберат и да реализират единодушие по съответен текст и да се ангажират да го гласоподават при започване на новия парламент. И по-късно да го приложат напълно. Защото желаеме, не просто закони на хартия, нали? А България да има самостоятелна, безпристрастна и виновна следствена работа, работа за битка с корупцията, основен прокурор и така нататък Освен законодателство, би трябвало и използване на тези закони. "

О`Браян разгласи задачата на включването на нови имена в листата " Магнитски ".

" Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и съдействието със международните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои остарели практики да бъдат разпознати и прекъснати.

Тези наказания следват доказателствата, с които разполагаме, и откриват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на задгранични компании. Целта на тези наказания е България да бъде в положение да проверява и да стопира сходно държание, с цел да бъде пълновръстен участник в международната стопанска система ", акцентира той и добави: " Смятаме, че правосъдната промяна е най-важната нова стъпка в антикорупционната промяна, която описах ".

Нови българи, глобени по Закона  " Магнитски ", бяха оповестени в петък (10 февруари) от Съединени американски щати. Това са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, социалистът и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров, някогашните шефове на АЕЦ " Козлодуй "  Александър Николов  и Иван Генов, който е и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, а в този момент водач на " Възраждане за отечеството ", както и председателят на придвижване " Русофили "  Николай Малинов.

Те се причисляват към глобените при започване на юни 2021 г. трима българи - предприемача и някогашен народен представител от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и заместник-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков.

На 12 февруари 2023 година в страната пристигна ръководителят на Службата за съгласуваност на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати Джим О`Браян. О`Браян, дружно с американската посланичка Херо Мустафа и посланикът на Англия Роб Диксън, организираха среща с президента Румен Радев, детайлности от която не бяха обявени.

На срещата е участвала и вицепрезидентът Илияна Йотова, която малко по-рано денем съобщи, че имало сигнали, че " този лист ще продължи ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР