Следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години, бяха открити

...
Следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години, бяха открити
Коментари Харесай

Откриха следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години

Следи от динозавър, оставени преди 113 милиона години, бяха открити на дъното на пресъхнала река в естествен парк в Тексас. Отпечатъците са от седемтонен двуног див звяр, сходен на страховития тиранозавър рекс, само че по-малък.

Чакали са повече от 100 милиона години, с цел да пристигна лятото на 2022 година, когато коритото на река Палукси в американския щат Тексас пресъхна поради горещините и неналичието на превалявания. Следите по дъното са оставени от акрокантозавър.

Древният див звяр с огромни крайници и напълно дребни горни крака обикалял глинестото крайбрежие на океана, който е заливал част от днешната територия на Съединените щати през последния интервал на мезозойската епоха.

Следите в меката земя се запълнили с наслойка, тя се втвърдила, трансформирала се във варовикова канара, а след това реката почнала да отнася трупаните с милиони години пластове, с цел да разкрие отпечатъците.

" Това е нещо като нож с две остриета. Защото без реката ние нямаше да можем да ги забележим. Но откакто един път се появиха отпечатъците ще стартират да се разпадат ", съобщи Джеф Дейвис, наблюдаващ в народен парк " Долината на динозаврите ".

Националният парк " Долината на динозаврите " край град Глен Роуз в Тексас е един от десетте региона в Съединените щати, където могат да се видят следи от античните колоси.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР