СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН

...
СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН
Коментари Харесай

Колега на Боян Петров: Може да си е направил временен заслон и да изчаква отминаването на бурята

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ

„ Боян Петров е внимателен, той е един от най-опитните алпинисти в света. Едва ли в неприятно време е тръгнал да изкачва Шиша Пангма ”, съобщи пред БТВ алпинистът Слави Нестеров. Той е бил на експедиция до Гашербрум с Петров.

Очаква се през днешния ден да бъде възобновено издирването на Боян Петров, в случай че времето го разрешава.

„ С Боян се чухме за последно на 28 април. Той беше в чудесно здраве и кондиция ”, разяснява Нестеров. По думите му макар отлична прогноза за времето е допустимо то да се утежни за минути в планината.

На въпрос дали е допустимо Боян Петров да е направил бързо втурване от върха, Нестеров споделя, че алпинистът е доста внимателен.

„ Той си слага точка с джипиес координати на всеки 100-150 метра, сигурно има диря, с която се е върнал обратно. На Шиша Пангма има два лагера, които са по-надолу, които са добре заредени и има опция да е слязъл надолу ”, разяснява Нестеров.

Въпреки това той признава за притеснително, че палатката и чувалът на Петров са открити празни, само че не бърза да прави прибързани изводи.

„ След първите 1-2 дни с хубаво време в случай че Боян не се е прибрал, тогава можем да си вадим други изводи. Може да си е направил краткотраен подслон и да изчаква отминаването на бурята ”, счита Нестеров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР