СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН

...
СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН
Коментари Харесай

Близък до Боян Петров: И преди се е случвало да не се чуваме цяла седмица. Вярвам, че е жив

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ

Един от уредниците на експедицията на Боян Петров за нанагорнище на осемхилядника Шиша Пангма - Деян Петров, разкри детайлности в ефира на " Нова телевизия ". Родният планинар е в неопределеност от няколко дни, а неприятните климатични условия затрудняват търсенето.

" На 28 април се чухме за последно. Тогава всичко беше наред. Планът беше на другия ден да тръгнат към върха, а самото нанагорнище да е на 2, 3 и 4 май. Тръгвал е към върха без сателитен телефон, защото е очаквал на другия ден още хора и е можел да употребява техният. Това е обикновено на експедициите - алпинистите си оказват помощ. Все отново телефоните са тежки, а и батериите им падат бързо поради студеното време. Взима си вода и инсулин. Боян обича да върви самичък, усеща се по-комфортно. Той си има движение, в случай че си с различен, би трябвало да се съобразяваш. Той нормално е един от най-силните и най-бързите на всяка експедиция. И преди сме имали случаи да не се чуваме цяла една седмица, само че сме имали информация за него от хора, които са с него. Имаме информация, че са го видяли за последно на 3 май. Той е доста рационален, доста добре преценя нещата ", сподели Петров.

Той добави, че застраховката на родния планинар разрешава да бъде проведена цялостна интервенция по издирването му. " Ако има опция ще бъдат включени и хеликоптери, само че те идват отдалеко - от Китай, и за тях не би трябвало да има вятър, а той в този момент е мощен. Днес хора потеглят нагоре да го търсят. От лагер до лагер е долу-горе един ден. До 1-2 дни в случай че е хубаво времето ще стигнат. Най-рано още през днешния ден чакаме информация. Боян е супер квалифициран и физически, и душевен, и всячески. Той би издържал. Има вид и да е слязъл по различен маршрут, само че там те не са доста. Всички имаме вяра, че той е жив ", приключи Деян Петров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР