След земетресението в района на Банско вчера имаше още около

...
След земетресението в района на Банско вчера имаше още около
Коментари Харесай

Сеизмолог разкри нещо много интересно за земетресението, което вчера удари България

След земетресението в региона на Банско през вчерашния ден имаше още към 10 микроземетресения, които никой не е усетил. Това сподели шефът на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Николай Милошев, представен от „ Фокус “ по отношение на записаните през вчерашния ден и през днешния ден трусове на територията на България. 

„ Земетресенията от през вчерашния ден – едното с магнитуд 4 по скалата на Рихтер, а другото по-слабо - са трусове усетени в един много просторен регион. Няма нищо нетипично в тази сеизмична интензивност – Югозападна България е сеизмично най-активната зона в страната ни. Хубаво е това, че второто се случи няма и час след първото – то е нещо като след трус или афтършок, казано на британски, и е на съвсем същото място “, сподели още Милошев и уточни, че това значи, че второто земетресение е разследване на първото. „ След това до тази заран имаше и към 10 микроземетресения, които никой не е усетил, тъй като амплитудът им е някъде към 2 и по-малко. Това демонстрира, че общо взето нещата в това сеизмично огнище би трябвало да отиват към усмиряване и считам, че до ден-два напълно ще го забравим. Слава Богу, няма данни за никакви вреди – и материални, и човешки “, изясни той. Милошев разяснява и земетресението край Златоград от тази заран с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер, като уточни, че то е микроземетресение.

„ Единствената му основна специфичност е, че се случи за по-малко от 24 часа от по-силното земетресение на юг от Банско. Ако погледнете нашата карта, сходни трусове през юли месец са се случвали в северната част на Гърция, и към Серес. Има и още две по-слаби, едното от които е в Македония, само че никой не им е обърнал внимание, тъй като те са микроземетресения и са безусловно присъщи за сеизмичната интензивност на този регион “, изясни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР