След завършена финансова инспекция на Министерство на младежта и спорта

...
След завършена финансова инспекция на Министерство на младежта и спорта
Коментари Харесай

АДФИ откри нарушения при финансирани от Радостин Василев младежки проекти

След приключена финансова ревизия на Министерство на младежта и спорта (ММС) Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) излезе с формален отчет, в който е посочено, че шест от общо 9 тествани на случен принцип планове за младежка активност, финансирани по време на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, не дават отговор на критериите за държавно финансиране. При инспекцията са открити съществени нарушавания, оповестява „ Телеграф “.

Финансовата ревизия е предоставена на съображение член 10, алинея 1, т. 3 и член 5, алинея 1, т. 5 от Закона за държавна финансова ревизия по отношение на разпореждане от 30 януари по разказа на Софийска градска прокуратура.

В отчета на АДФИ, направен в средата на месец март, е разказано следното:

Предвид несъответствията с условието на Наредбата, Програмата и Указанията, открити при осъществената документална инспекция, финансовата ревизия смята, че плановите оферти, показани от Сдружение „ Младежка наслада “, Сдружение „ Футболен клуб Ес Пи Ес “, Сдружение „ Театър Цвете “,  „ Сдружение за обществена взаимност и разговор “, „ Сдружение за юношески начинания и разговор “ и Фондация „ Европейски център за еко-агротуризъм „ България “, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно сходство и да не се финансират от ММС.

Предвид откритото при инспекцията, плановото предложение, показано от Сдружение „ Младежки начинания за развиване и разговор “, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно сходство. На съвещание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение плановото предложение да бъде позволено до идващия стадий на оценяване, без да са били налице учредения за продължение към качествено оценяване, оценка на финансовото сходство и класиране.

В отчета се показва още, че в един от финансираните планове организацията е показала, че ще подписа контракт с компания за осъществяване на шампионат по волейбол за сумата от 6 600 лв., без да е налице какво ще извърши тази компания. Не е показан документ, че компанията има право да провежда сходно събитие.

За един от проверяваните от АДФИ планове през септември 2022 година в медии излезе следната информация:

„ Борецът против корупцията “ Радостин Василев е дал на „ Младежка наслада “ контракт за 490 953 лв.. С тези пари сдружението би трябвало да провежда концерти, фестивали и конгреси в три български града – София, Велико Търново и... Габрово (където на предишните избори лидер на листата на Политическа партия е Радостин Василев), през септември и октомври (което съответствува с предизборната кампания). Сдружението е вписано и печели план в деня, в който Радостин Василев се отдели от Има Такъв Народ. Подписват контракта в последния му ден като министър. Зад въпросния план седи млада дама, която работи в първокласен бутик в столичен мол. “

След намесата на служебния министър Весела Лечева „ Младежка наслада “ се отхвърля от плана и връща парите.

Въпреки нарушавания в условията на 12.07. 2022 година Радостин Петев Васил – министър на младежта и спорта, е утвърдил протокола за класиране на плановете. По информация на Tribune.bg с докладна бележка на 11.07.2022 година Милена Андреева – шеф на дирекция „ Младежки политики “ е предложила на министъра на младежта и спорта да утвърди нов облик за финансиране по процедурата за набиране на планове оферти. Още на идващия ден министър Василев е утвърдил нов пример за финансиране.

На въпрос дали отрасловият шеф на дирекция „ Младежки политики “ в ММС Милена Андреева е била наясно със злоупотребите с планове по времето на Радостин Василев, източник на Tribune.bg отговори, че госпожа Андреева е била разпитана от Прокуратурата и са открити съществени грешки. Изводите от тези инспекции и следствия следва да бъдат оповестени обществено. Самата Андреева неотдавна напусна ММС, с цел да стартира работа като държавен чиновник в Министерски съвет. Заповедта й е подписана след влизането в служба на служебния министър председател Гълъб Донев. Според осведомени, нейният избраник я е уредил на новата й работа - с протекцията на неговия татко и някогашен длъжностен зам.-министър Валентин Гичев, написа още Tribune.bg.

 

Инфо: " Труд "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР