След затихването на ковид пандемията у нас повече хора посещават

...
След затихването на ковид пандемията у нас повече хора посещават
Коментари Харесай

Позитиви от ковид пандемията: Повече хора ходят на профилактични прегледи

След затихването на коронавирус пандемията у нас повече хора посещават персоналния си доктор за наложителния годишен профилактичен обзор. По данни на Здравната каса към края на август тази година на профилактичен обзор са отишли над 1 600 000 пълнолетни българи. За същия интервал на 2021-а осъществените профилактични прегледи са с към 9% по-малко.

От началото на този месец пакетът профилактични проучвания е уголемен с проби за хепатит B и C за хората сред 40 и 60 годишна възраст.

" Това са съществени болести, които не дават никаква симптоматика. Човек не знае, че го има, само че пък са доста съществени. Те са увреждащи черния дроб - водят до цироза, рак на черния дроб ", съобщи доктор Гергана Николова - общопрактикуващ доктор.

Профилактичният пакет към този момент включва и проучване за рак на млечната жлеза на дами над 30-годишна възраст.

" Обърнете се към вашите персонални лекари - направете си профилактичния обзор. Правим туморни маркери на простатната жлеза, ехографии на млечна, назначаваме мамографии. Това са все съществени болести, които когато се открият в точния момент, са лечими ", изясни доктор Гергана Николова.

Вижте и още в репортажа на Альоша Шаламанов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР