След застудяването в края на октомври, ноември ще започне със

...
След застудяването в края на октомври, ноември ще започне със
Коментари Харесай

Студ и валежи от дъжд и сняг през ноември

След захлаждането в края на октомври, ноември ще стартира със студено време.

В сряда ще бъде слънчево с краткотрайни заоблачавания. Над Северна и Източна България към момента ще духа слаб до сдържан северозападен вятър. В четвъртък утрото ще бъде студено, тук-там с мразове и слани, а в котловините и с понижена видимост. Очакваните най-ниски температури по високите западни полета и тук-там в Добруджа да са до минус 4, минус 5 градуса, в по-голямата част на Дунавската низина и в Тракия от минус 1 до минус 3 градуса, и по Черноморието и в Санданско-Петричко поле от минус 1 до плюс 3 градуса.

В петък и в събота ще има повече облаци. На места, основно към планините, както и в Източна България, едва ще превали, само че без основни количества. Вятърът краткотрайно ще се усили, само че ще бъде по-топло с оптимални температури от 13 до 18 градуса.

В неделя ще бъде най-вече слънчево или малко облачно. Сутринта видимостта ще бъде понижена, а следобяд ще бъде прелестно топло с температури от 12 до 18 градуса. Подобни стойности се чакат и в понеделник и вторник (7 и 8 ноември). Около вторник вятърът от североизток ще се усили и ще настъпи намаляване на температурите, по-съществено в Източна България.
 01-32.indd
В края на първото и при започване на второто десетдневие ще бъде по-спокойно с мъгли и ниски облаци до обед, и с повече слънце в следобедните часове. Сутрин ще бъде студено, само че следобяд температурите най-често ще доближават 13, 18 градуса.

В средата на второто десетдневие ще бъде по-динамично. Ще бъде прохладно. Ще превали дъжд, в планините сняг. По-чувствително намаляване на температурите се чака към 16 и 18, когато и по високите полета и тук-там в Северна България дъждът ще премине в сняг.

Очакванията са след 18 ноември времето да бъде по-спокойно. Мъглите ще бъдат постоянно събитие в низините, като тук-там те ще бъдат трайни и е допустимо да се задържат през по-голямата част на деня. Превалявания и захлаждане ще имаме към 26-ти и през последните дни от месеца.

Господство на Късната есен


Слънцето грее, само че не топли

 времето, студено, слънчево

През ноември късната есен е цялостен стопанин на времето. Преобладават антициклонални синоптични ситуации. При тях нормално времето през нощта е ясно, а денем най-вече слънчево. В такива дни слънцето грее, само че не топли. Тези интервали са известни като “сиромашко (циганско) лято ”, което съгласно националната метеорология продължава 40 дни след Димитровден.

Характерно при тези ситуации са мъглите и ниските облаци, които се образуват най-често в западната част на Дунавската низина, Пловдивско-Пазарджишко поле и котловинните полета на Западна България. Средните температури на въздуха са с към 5 градуса по-ниски по отношение на октомврийските. Средните минимални са от 2 до 6 градуса, а оптималните – сред 9 и 14 градуса, само че в по-топли дни доближават до 15, 22 градуса.

Народна метеорология


Мека зима вещае безплодие

Според националната метеорология в случай че през ноември зимата е слаба, това води до безплодие. В случай, че на свети Архангел (8 ноември) времето е ясно и падне слана, реколтата от зеле ще бъде добра и до първи декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11), такова ще е и през цялата зима. Кога е облачно против Въведение Богородично, зимата бива мека, по кое време е ясно – доста студена.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР