След заседанието на Министерки съвет премиерът Кирил Петков даде брифинг

...
След заседанието на Министерки съвет премиерът Кирил Петков даде брифинг
Коментари Харесай

Кабинетът одобри нов дълг от над 7 млрд. лева, ще погасява и стари задължения

След съвещанието на Министерки съвет министър председателят Кирил Петков даде брифинг на пред медиите, с цел да изясни какво са решили министрите.

"Днес бяха разисквани доста значими тематики. Първо, одобрихме тактика за ръководство на държавния дълг за интервала 2022 - 2024 година Като е значимо да се каже, че за 2022 година беше утвърден нов дълг от 7 милиарда 293 млн. Тук би трябвало да се разбере, че 3 милиарда от тези 7 действително са остарели. Дълг, който би трябвало да се рефинансира.

Реално новият дълг е 4 милиарда 298 млн. Дефицитът от 4.1% от Брутният вътрешен продукт е единствено функционалност на обстоятелството, че капиталовата стратегия на държавното управление ще бъде доста по-голяма, в размер на 5.8% от Брутният вътрешен продукт, което дава опция за амбициозната ни капиталова стратегия. Ако тя не се осъществя, бюджетът е в остатък ", уточни Петков и добави: "С други думи - имаме нов дълг, който е действително 4 милиарда, а не 7 милиарда лв. и този дълг финансира недостиг, който отива за спомагателни вложения ".

По мотив общините, които имат проблеми с финансирането на осветяване и други услуги, образува се работна група сред Министерството на енергетиката и Министерството на финансите.

"Всички общини, които има дефицит или неспособност да заплащат тези услуги, ще желаеме да забележим размерите на финансовите им проблеми, с цел да можем да ги адресираме и едновремено с това всяка община ще бъде изпратена инспекция, с цел да сме сигурни, че неналичието на средства не е функционалност на непрозрачни публични поръчки ", олясни министър председателят.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР