След заседание в болнична стая в Бургас: Електронна гривна и

...
След заседание в болнична стая в Бургас: Електронна гривна и
Коментари Харесай

Нова схема: Мамят пенсионери със застраховка срещу ало измамници

След съвещание в болнична стая в Бургас: Електронна гривна и домакински арест за " муле " на братя от Ветово

Нова скица са употребявали ало измамници, арестувани при спецакция на полицията в Бургас, Русе и София преди броени дни. Те са убеждавали част от жертвите да дадат избрана сума като " застраховка " против ало измамници, която след това да им бъде върната. Комбинаторите ползвали и детайли на добре познатата скица помощ, оказвана на Министерство на вътрешните работи, като се представяли за служители на реда. Това стана ясно през днешния ден в болнична стая в УМБАЛ Бургас, където е настанен един от петимата арестувани за телефонни измами Тодор Дражев. Заради влошено здраве съдът се принуди да организира изнесено съвещание в болничното заведение, с цел да гледа мярката му за неотклонение.

Дражев се проверява за присъединяване в опит за машинация на 77-годишна жена от Бургас, от която са поискани 2000 лева тъкмо като застраховка, с цел да не я намерят телефонни измамници, с обещанието, че застрахователното сдружение ще й възвърне средствата. Възрастната жена била уговорена да даде парите и тръгнала към уреченото място, само че за неин шанс по пътя срещнала сина си. След като му разказала той незабавно позвънил в полицията и по този начин спестяванията й били избавени.

" Искам домакински арест, да мога да си пия медикаментите. По една шепа вземам всеки ден. Досега не съм правил закононарушение, цяло Долно Езерево ме знае с положително. Ако не мога да направя положително, няма да направя зло ", сподели прикованият с белезници на болничното легло Тодор Дражев. 48-годишният мъж твърди, че е бил измамен от мъж, който се представял за Николай и му се обаждал от прикрит номер. По-късно станало ясно, че това в действителност е Красимир Илиев от Ветово, който с брат си Илиян били същинските телефонни измамници.

По време на невижданото правосъдно съвещание в болничното заведение прокурор Светлана Божкова акцентира, че в дома на Дражев са открити мобилни телефони и сим-карти, имащи отношение към закононарушенията, в които е упрекнат. Тя уточни, че вредата, нанесена на възрастни хора, е изключително забележителна и че те са били подлагани на нападателна вербална офанзива. Представителят на държавното обвиняване сподели още, че арестуваният е взел участие в осъществяване на няколко закононарушения за малко време и в случай че бъде с по-лека мярка за неотклонение може да се укрие или да попречва следствието.

Според служебния бранител Марио Марков обаче такава заплаха нямало, също така Дражев бил в тежко здравословно положение. Наскоро бил пребит от непознати / поради обостряне на контузията бил признат в болница след задържането му - б.а/, злоупотребявал с алкохола, а преди 10 година прекарал туберколоза. Адв.Марков изиска назначение на съдебно-медицинска експертиза, която да откри дали положението на обвинения Тодор Дражев разрешава да бъде настанен в Следствения арест.

" Клиентът ми се е разкаял за стореното, не се е укривал. Той е бил помощник, самичък не може да извърши закононарушение и не е опасност за потърпевшите ", съобщи служебният бранител на Дражев и изиска по-лека мярка домакински арест, подписка или парична гаранция, съобразена с недоброто финансово положение на обвинения, който бил незает.

След като се отдръпна на скрито заседание съдът наложи мярка домакински арест, като на обвинямия ще бъде сложена електронна гривна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР