След започналия демонтаж на паметника на съветската армия в София,

...
След започналия демонтаж на паметника на съветската армия в София,
Коментари Харесай

След МОЧА - идва ред на Альоша

След почналия ремонт на паметника на руската войска в София, прочут като Монумент на окупационната алена войска (МОЧА), идва ред и на пловдивския Альоша. 

Общинските съветници от ДСБ Владимир Славенски и Йоно Чепилски, са внесли план на решение на общинския съвет за премахването на статуята на руския войник, извисяваща се над Града под тепетата на хълма Бунарджика и преместването й до края на годината в Музея на социалистическото изкуство. 

" Очакваме предлагането да бъде разисквано и гласувано на идната сесия на 17 януари и показваме вяра, че общинските съветници от всички групи ще застанат на страната на националното достолепие и историческата действителност.

Ако предлагането бъде признато, кметът на града Костадин Димитров би трябвало да разпореди преместването на паметника до края на годината ", пишат през днешния ден от ДСБ-Пловдив в своя обява по тематиката.

" С цел възобновяване на историческата истина - а точно, че Червената войска е окупатор на България и обръщайки се към националното достолепие, завещано ни от епохата на българското Възраждане, предлагаме Альоша да бъде изместен от върха на рид Бунарджика. Предложението включва още реализиране на архитектурен конкурс за реставрация, облагородяване и реституция на пространството на върха на хълма, тъй че мястото да се трансформира в прелестно градско пространство, уместно за разходка, културни и спортни събития " - допълват от партията.

Впечатление обаче прави, че импортираното предложение е единствено на двамата съветници от ДСБ. Отсъстват сътрудниците им от " Да, България " и " Продължаваме промяната ", с които са в една група в локалния парламент и в обединения на национално равнище.

От групировката на Христо Иванов показаха мнение в края на предходната година за преместването на пловдивския паметник на руската армия в музей, само че единствено от името на локалната партийна организация. 

" Крайно време е да предприемем дейности за преместването на пловдивския червеноармейски знак, разделящ общността на пловдивчани, и направен по руски план и диктовка. Tези паметници не са монументи и " освободителната "  роля на Червената войска е манипулативно деформиране на обстоятелствата – няма нито един руски боец, жертва за " освобождението " на суверенна България. 

  " Да, България-Пловдив "  инициира необятен публичен спор, който през другите хрумвания да сплоти пловдивчани по отношение на трансформацията на пространството, заемано от Альоша, на върха на Пловдив " - се посочваше в нея, само че без поръчка за ангажимент - поединичен или общ, било то в границите на " Демократична България " или на обединението й с " Продължаваме промяната ".

Темата е любопитна с оглед решенията на двете съществени съставни елементи в Демократична България на последните им съвещания на партийните органи за консолидация вътре в дясното обединяване - въпрос, който ДСБ и " Да,България " разискват от близо 10 години.

А къде е " Промяната "? От Политическа партия имат по-балансирана позиция по отношение на Альоша. Оттам споделят, че са " за " преместването на паметника, само че не в незабавен порядък, без авансово необятно публично разискване.

В началото на годината това мнение изрази пред радио Пловдив и Николай Гюров от Политическа партия, който е и ръководител на групата на обединението. По думите му по-належащ бил въпросът с премахването на растителността на Бунарджика, облагородяването на алеите. Иначе бил изрично срещу руският боец да гледа града от най-високото място.

Любопитна в Общински съвет Пловдив ще е и позицията на ГЕРБ, която дълги години не направи нищо във връзка с МОЧА, макар предложенията на Демократична България, само че се засилва предизборно, като официално предложи и демонтажа. Иначе на хартия болшинство в съвета за преместването на Альоша би трябвало да има.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР