След замразяването на руските златни и валутни резерви от Запада,

...
След замразяването на руските златни и валутни резерви от Запада,
Коментари Харесай

Централната банка на Русия отговори огледално на антируските санкции

След замразяването на съветските златни и валутни запаси от Запада, Централната банка ограничи придвижването на средства към недружелюбните страни.

Чужденците не могат да продават скъпи бумаги и да превеждат пари в чужбина. До какво ще докара това.

Не пускайте никого

Съединени американски щати и Европейски Съюз в края на февруари блокираха достъпа до съвсем половината от интернационалните запаси на Русия. Става дума за сумата от към 300 милиарда $, сподели финансовият министър Антон Силуанов.

Тези пари са трупани за черни дни от години.

„ В сложни обстановки те обезпечават погашение на дълга, сериозен импорт и стабилизират валутния пазар “, изясняват от Централната банка.

Сега опциите за поддръжка на рублата, за хранене на банките с пари, за ограничение на инфлацията са понижени. Западът няма да разреши на Москва да употребява спестявания за облекчение на глобите, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Беше невероятно да се избегне блокирането на активи в долари и евро.

„ Безкасовата валута постоянно се отразява в кореспондентските сметки в задгранични банки и затова може да бъде замразена “, прецизираха от Централната банка.

Но това не остана без последици за Запада. Москва приложи огледални наказания.

Централната банка забрани на нерезиденти от 43 вражески страни да превеждат пари от Русия в чужбина. И както физически, по този начин и юридически лица. Тези правила са в действие до края на март.

Нерезиденти от други страни могат да изпращат средства в чужбина, само че не повече от пет хиляди $ на месец. По този метод Централната банка се пробва да резервира валутата на вътрешния пазар и да поддържа икономическа непоклатимост.

Ограниченията не се отнасят за руснаци, както и за жители на Оперативно-наблюдателно дело, т.е. най-вече трудови мигранти. Те рядко изпращат толкоз обилни суми в родината си.

Централната банка не спря дотук. Местните брокери към този момент нямат право да продават скъпи бумаги от името на задгранични клиенти.

„ Освен това заплащанията по корпоративния дълг на съветски компании и обществения дълг към държатели на задължения от страни, които поддържат глобите против Русия, ще се правят единствено с позволение на държавната комисия “, съобщи Централната банка.

Всъщност Банката на Русия реши да не връща пари на задграничните сътрудници. Регулаторът краткотрайно ще попълня държавните запаси с тях.

С други думи, колкото и Западът да блокира, Русия ще резервира същата сума.

„ Външното финансиране нарастна. В някои случаи е на практика невероятно. Замразяването на заплащанията ще понижи натоварването “, споделя Олга Лебединская, доцент от катедрата по статистика на Руския стопански университет „ Плеханов “.

Санкциите нямат край

Все още няма лист на фирмите, за които заплащанията ще бъдат спрени. Валутата на погасяване на отговорностите е незнайна.

„ Взетото решение не значи, че на всички организации е неразрешено да изплащат отговорности към задгранични контрагенти от вражески страни “, прецизира събеседникът на редакцията.

Анализаторите чакат държавната комисия рядко да утвърждава заплащанията.

„ Най-вероятно заплащанията по облигации няма да бъдат неразрешени. Но тук всичко опира до финансовите сътрудници. Може просто да не одобряват парите. Това към този момент се случва. Тоест западните страни до известна степен се лишават от доходи от отговорностите на съветски компании “, изяснява Николай Вавилов, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Ресърч”-

Например оня ден “Северстал” не съумя да изкупи ваучър за облигации за съвсем 12,5 милиона $. “Ситибанк” отхвърли заплащането заради наказания против притежателя на компанията Алексей Мордашов.

Анализаторите считат прецедента като обезпокоителен.

Всъщност съветският емитент трансферира валутата, до момента в който задграничната банка-агент не я трансферира на вложителите. В резултат на това парите са задържани, замразени.

Още малко и въобще няма потребност да приказваме за свободно придвижване на капитали по света. Страните си разменят наказания.

„ Това може да завлече стопанската система оптимално “, предизвестява Николай Вавилов

Сега съветските парични управляващи се пробват да обезвреждат въздействието на външните шокове с налични средства и с минимум странични резултати.

„ Централната банка е виновна за стабилността на финансовия пазар и за стабилността на националната валута. От тази позиция дейностите ѝ са оправдани, защото средствата няма да се изтеглят от капиталови планове “, показва Андрей Гирински, доцент в Икономическия факултет на Руския университет за другарство на народите.

Златото на интернационалните запаси се намира в трезорите на Централната банка в страната. Но Министерството на финансите на Съединени американски щати забрани всевъзможни покупко-продажби с благородни метали, свързани с Русия.

В края на януари златото в държавните запаси на Русия е 21 % в размер на 132,26 милиарда $.

Не е ясно какви други наказания има в арсенала на Запада, по какъв начин ще реагира Централната банка на тях. Затова анализаторите не бързат със заключенията.

„ Сега обменният курс е неестествен, не отразява действителността. Безсмислено е да се предвижда. Освен това размерите на търговия са дребни “, акцентира Владислав Антонов, финансов анализатор в “Бит Ривър”.

Всъщност бяха основани условия, при които не е забавно да се купува доларът. Въпреки че към момента е в огромно търсене на черния пазар.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР