След закупуването на Twitter от страна на Илон Мъск миналия

...
След закупуването на Twitter от страна на Илон Мъск миналия
Коментари Харесай

Социалната мрежа X ще генерира не повече от $2,5 млрд приходи от реклама тази година – с $1,5 млрд по-малко от миналата година

След закупуването на Twitter от страна на Илон Мъск предишния октомври, а сега X Corp. публичното внимание се концентрира върху тежките връзки с рекламодателите, които не престават да съставляват по-голямата част от приходите на обществената мрежа. Според някои оценки рекламодателите тази година са платили на X общо не повече от 2,5 милиарда $.

На информацията от осведомени източници обичайно се базира организация Bloomberg, която твърди, че през всяко от последните три тримесечия на тази година X е съумял да завоюва малко повече от 600 милиона $ от продажбите на реклама, а четвъртото тримесечие в това отношение няма да бъде по-добре, тъй че общите годишни доходи на фирмите от реклама на страниците на едноименната обществена мрежа няма да надвишават $2,5 милиарда За съпоставяне, през 2022 година рекламните доходи на Twitter надхвърляха $1 милиарда всяко тримесечие.

Позовавайки се на източници, осведомени с въпроса, Bloomberg оповестява, че приходите от реклама сега възлизат на 70% до 75% от общите доходи на X. Като цяло общите годишни доходи на компанията могат да доближат 3,4 милиарда $, в случай че към рекламните доходи се прибавят и  тези платени абонаменти и отчисленията на странични компании за правото да употребяват статистическите данни, събрани от X.

Първоначално управлението на компанията очакваше да завоюва към 3 милиарда $ общо от реклама и абонаменти до края на тази година, само че действителната сума може да е по-ниска от това равнище. Твърде рано е да се преценят резултатите от четвъртото тримесечие, защото натовареният празничен сезон във връзка с продажбите на реклама към момента надалеч не е завършил. Главният действен шеф на X Джо Бенарок назова оценките на Bloomberg непълни и остарели, призовавайки настоящата конструкция на приходите на компанията да не се съпоставя с интервала, когато се е наричала Twitter и е имала друга конструкция на благосъстоятелност.

Илон Мъск призна няколко месеца след придобиването на Twitter, че рекламните доходи на обществената мрежа са спаднали с към 50%, а до септември тази година той сподели, че потоците от доходи от американски рекламодатели са намалели с 60%. Той упрекна рекламодателите, които бойкотираха този уебсайт, че се пробват да наложат волята си и да подкопаят бизнеса на компанията.

Опитите на Мъск да преобразува X в платена абонаментна платформа, съгласно самостоятелни оценки, все още генерират единствено $120 милиона съществени доходи годишно. През 2021 година тогавашният Twitter съумя да генерира 572 милиона $ доходи от лицензиране на своите данни за странични компании, само че сега е мъчно да се реши какъв брой доходи се генерират под настоящето управление на X. Миналия октомври, когато Twitter беше добит от Илон Мъск, не беше печеливш, само че съумя година по-рано и приходите бяха общо към $5 милиарда. В началото на 2021 година, ръководена от своя създател Джак Дорси по това време, Twitter си сложи за цел да усили приходите до 7,5 милиарда $ до края на 2023 година

Мъск възнамеряваше да усили каузи на приходите от абонаменти до половината от всички парични приходи на X, само че до момента броят на дейните клиенти в тази посока е малко повече от 1 милион души, което е доста по-малко от първичните прогнози на милиардера. В опит да понижи зависимостта си от група огромни рекламодатели, обществената мрежа в последно време стартира да притегля от ден на ден дребни и междинни компании на своите страници. Илон Мъск не се поколеба да признае предишния месец, че се притеснява, че компанията ще банкрутира вследствие на намаляващите доходи от рекламни продажби.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР