След заканите за предсрочни избори днес партньорите в управлението -

...
След заканите за предсрочни избори днес партньорите в управлението -
Коментари Харесай

След взаимните покани: Не се знае кога ще преговарят ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

След заканите за предварителни избори през днешния ден сътрудниците в ръководството - " Продължаваме промяната-Демократична България " и ГЕРБ-СДС - взаимно се поканиха на договаряния като стъпка за реализиране на ротацията в изпълнителната власт.

" Продължаваме промяната-Демократична България " настояха договарянията да стартират още на следващия ден, а ГЕРБ насочиха покана за събота.

След изострения политически звук желанието за договаряния надви, само че рецензиите останаха. От Букурещ, където е на конгрес на ЕНП, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов напомни оферти от тях график преди оставката:

“Петък, събота и неделя. През това време оставката е импортирана, само че в Народното събрание за гласоподаване го внасяме във вторник - сряда, когато сме подготвени. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат какъв брой са велики ни тласнаха в рецесия ”.

Въпреки рецесията договаряния ще има отпред с Мария Габриел, безапелационен е Борисов:

“Тя ще ги предложения. Нали би трябвало да се приберем. Аз не желая Мария да се усеща в сянка ”.

ПП-ДБ обаче не дочакаха поканата на ГЕРБ.

“В ръцете си държа поканите към госпожа Мария Габриел и господин Борисов, както и техния преговорен екип в петък, в комфортно за тях време в Народно събрание да започваме договарянията ”, съобщи съпредседателят Кирил Петков, като уточни като съществена тематика промяната в регулаторите и правосъдната система.

“Показват дали имаме обща визия за България или не ”.

Христо Иванов от своя страна съобщи, че искания за преговорния екип на ГЕРБ нямат:

“Ще преговаряме с който пратят ”.

Но ПП-ДБ не получи удостоверение противоположна писмена покана от ГЕРБ-СДС за договаряния отпред с Мария Габриел по съглашението за взаимно ръководство в границите на мандата на този парламент, Механизъм за взимане на решения и състав и конструкция на държавното управление.

“Това е разумно - договарянията да се водят от този човек. Ако желаеме министър председател - “послушко ” или подобен, с почитание го споделям, като учен Денков, който в никакъв случай не можеше да вземе решение ”, съобщи Борисов.

Премиерът в оставка Николай Денков отвърна:

“Аз съм изцяло склонен с него, че не би трябвало да има министър председатели “послушковци ”. Съжалявам, че господин Борисов се включи в групата на тези хора, които, когато нямат причини, лепят етикети. Тези внушуния, че някой е желал избори от наша страна, са изцяло неоснователни ”.

Борисов настоя Мария Габриел да си подбере министрите в предстоящ кабинет.

“Тя ще ръководи този кабинет. Тя ще каже с кои министри може да работи ”.

Но ПП-ДБ още веднъж подчертаха, че промяната на финансовия министър Асен Василев е безусловно немислима.

“Огромен приоритет сега ни е, на всички нас, влизането в еврозоната. Смяна сега, когато сме месеци преди еврозоната, е безусловно безумна концепция ”, сподели Петков.

Въпреки поставените условия и макар размяната на предложения, остава без изясненост по кое време в действителност ще започват договарянията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР