След взривяването на Каховската ВЕЦ най-критична е ситуацията в окупираната

...
След взривяването на Каховската ВЕЦ най-критична е ситуацията в окупираната
Коментари Харесай

Българин от Херсон: Нямаме връзка с нашите хора в Нова Каховка

„ След взривяването на Каховската Водноелектрическа централа най-критична е обстановката в окупираната украинска територия. Тежка е обстановката в Нова Каховка, където живеят българи и са под окупация. След бедствието нямаме връзка с тях “, това показа българинът Юрий Паличев от Херсон, член на управителния съвет на българското сдружение в Херсонска област „ Хан Кубрат “.

Той описа, че от Херсон и неокупираните територии всички са евакуирани и са в сигурност. До момента всички техни близки и познати българи са живи, няма жертви, стана ясно още от думите му.

„ Получих информация, че в едно от окупираните украински села – Саги, покрай град Олешки, равнището на водата е до 4 метра. Хората са на покривите на къщите. Няма по какъв начин да им се помогне, премислян е разновидността да ги спасят с лодки, само че съществува заплаха руснаците да стрелят по тях “, добави още Юрий Паличев пред Българска телеграфна агенция.

Заедно със фамилията си той съумява да се изтегля от Херсон. В момента те се намират в бесарабското българско село Заря, Белгородднестровски регион.

„ Много наши българи от Болградски регион ми се обаждат и оферират помощ за настаняване на потърпевшите. Обаче надали хората ще тръгнат за повече време. След няколко дни водата ще спадне и те чакат да се върнат в къщите, с цел да ги оправят след наводняването “, сподели Юрий Паличев.

По негови думи най-вече българи живеят в град Херсон и Новая Каховка. Обединени са в българско сдружение „ Хан Кубрат “.

„ Дълги години бях ръководител на сдружението, организирахме доста български събития. След това за ръководител бе определен Петър Чумаков. Имахме доста набелязани проекти, един от тях е откриването на български център, обаче войната попречи на всичко “, акцентира Паличев.

Българската общественост в Херсонска област наброява близо 1100 души, според последното броене в Украйна от 2001 година Първите няколко български фамилии в Херсон се заселват през 1785 година, за което свидетелстват материали от „ Историята на заселването на Херсонска област в края на 18 началото на 19 век “.

Етикети: Нова Каховка
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР