След вятъра на летище София: Над 2000 си търсят парите

...
След вятъра на летище София: Над 2000 си търсят парите
Коментари Харесай

След вятъра на летище София: Над 2000 си търсят парите за издуханите самолети


След вятъра на летище София: Над 2000 си търсят парите за издуханите самолети. Дъжд от искове за отвод на водачите да кацат в поривите. Над 2000 пасажери ще си търсят правата за полетите, които не кацнаха в София в сряда и четвъртък поради вятъра, оповестиха от „ Телеграф “.
12 самолета дадоха „ на заден “, откакто узнаха, че поривите на летището доближават до 80 км/ч. А пасажерите в тях вместо в София в последна сметка се озоваха в Букурещ, Пловдив и Солун.

Летище София в нито един миг не е затваряло и всички отводи от кацания са по персонално решение на водача, обясниха от аерогарата.

Оттам показаха, че през целия интервал е имало и самолети, които са кацали и изхвърчали при същите условия, само че и че окончателното решението за кацане в последна сметка постоянно е на екипажа.

Именно заради обстоятелството, че летището не е било затворено, пасажерите имат правото да се борят за компенсациите, обезпечени с правилник на Европейски Съюз.

Една част от тях са всички тези пасажери, които кацнаха на други летища. Другата част са пасажерите за излитащите от София полети, които е трябвало да бъдат обслужени с некацналите самолети.

Съгласно регламента на Европейски Съюз за забавяне с над 3 ч. всеки пасажер има право на обезщетение от 500 лева за полети до 1500 км разстояние. И на обезщетение от 800 лева до 3500 км. Най-голямо е компенсацията – от 1200 лева за над 3500 км разстояние.

Вчера по обед към половината от некацналите в сряда полети съумяха да се доберат до летище София, а графикът последователно влизаше в ред.

Същевременно обаче още веднъж поради вятъра и през вчерашния ден имаше отказано кацане. Този път самолетът бе на „ Бритиш Еруейз “, като по решение на екипажа кацането е анулирано. А машината е ориентирана към Букурещ.

Засегнати в сряда бяха полети и други полети. Като тези от Лондон, Мюнхен, Берлин, Париж, Варна. Както и тези излитащи от Тел Aвив, Рим, Дъблин, Виена и Букурещ. Засегнати бяха и всички съответни излитащи полети от София.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР