След второ заседание по темата, комисията Собственост и стопанство“ към

...
След второ заседание по темата, комисията Собственост и стопанство“ към
Коментари Харесай

От втория опит: Община Варна ще прави фирма с имоти на четворно по-ниска цена и ще променя ОУП

След второ съвещание по тематиката, комисията „ Собственост и стопанство “ към общинския съвет във Варна утвърди предлагането на кмета за основаване на ново ЕАД в Южна промишлена зона. Общината ще взе участие в него с 41 дка на островната зона, които са оценени за 27 евро на кв. метър, или към 4 пъти по-евтино от пазарната цена.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев пристигна на съвещанието на комисията, с цел да изясни смисъла от основаването на „ Индустриално-технологичен парк Варна “. С какво на процедура обаче ще се занимава новото сдружение по този начин и не се разбра. В най-общ смисъл, то би трябвало да сътвори условия за привличане на вложители от сферата на високите технологии. Според Пейчев, това е значим развой, тъй като сега в стопанската система на града липсва непоклатимост, защото не се развива промишлеността, а най-големия дял е на услугите, най-много туризма.

От дебатите в комисията стана ясно, че скандално ниската цена, на която е оценен теренът на общината, е такава, тъй като парцелът ѝ е трансфорат в сметище, на които има саморасла гора, както се изрази самостоятелният консултант Григор Григоров. Познат като остра съпротива на кмета Иван Портних, в този случай Григоров много ненадейно се изяви като бранител на предлагането му и се причисли към болшинството на ГЕРБ. За страдание, никой не повдигна въпроса за какво общинският парцел е толкоз занемарен и зарязан, че това да намали цената му четворно.

Покрай основаването на „ Индустриално-технологичен парк Варна “ ще се наложи и смяна в Общия организационен проект на града, защото зоната няма статут за индустриални цели, а за парк и атракциони. Статутът на терена обаче ще бъде изменен едвам откакто бъде основана компанията. Иначе оценката на земята ще се промени, т.е. – увеличи.

Част от рецензиите към предлагането за новото ЕАД на общината на съвещанието бяха свързани с неналичието на разбори във връзка с това какви вложения са нужни в новата индустриално-технологична зона. От казаното от зам.-кмета Пейчев стана ясно, че общината разчита те да дойдат от страната в лицето на „ Национална компания индустриални зони “ ЕАД, тъй като самата тя не разполага със средства за такива.

В последна сметка, четири дни откакто провокира бурни реакции в стопанската комисия, кметското предложение за основаването на новото сдружение беше признато. Против него гласоподава само водачът на Българска социалистическа партия – Варна Борислав Гуцанов. Именно той повдигна тематиката за скандалното разминаване на оценката на парцела с пазарните цени. Гуцанов направи безапелационното конкретизиране, че се радва, че в общината се приказва за развиване на промишленост. „ Ако обаче нещата се вършат по този метод, аз и Българска социалистическа партия ще сезираме всички органи, които могат да вземат отношение и позиция “, разяснява социалистът.

Божидар Чапаров от групата „ Граждани и специалисти и Съюз на демократичните сили “ гласоподава „ въздържал се “ и с това стана вторият консултант, който не утвърди предлагането на кмета. По негово мнение, не може да се прави компания без да се знае какво ще прави тя и накъде ще се развива. Освен това, съгласно някогашния началник на Пристанище Варна мястото на островната зона е неуместно за задачата и ще натовари извънредно и без друго натоварените Аспарухов мост и ул. „ Девня “. Окончателния спор и взимане на решение ще станат на сесията на общинския съвет след дни.

По време на съвещанието се видяха и доста остри и даже нападателни реакции на съветници от ГЕРБ към всеки, който се опита да се опълчи на решението. Всяка рецензия беше посрещана общо взето като „ персонална подигравка “ или „ непочтено държание “, председателката на комисията Юлиана Боева (ГЕРБ) и даже предизвести Борислав Гуцанов, че ще го в профил от съвещанието. Подобно поведение показва и ръководителят на общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ), както и съпартиецът му Станислав Иванов, ръководител на бюджетната комисия. Последният се опълчи на водача на варненските социалисти с „ крилатата “ имитация: „ Тука стана „ Къде е колчето, къде е павето “ и някакви други партизански придвижвания! “.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР