След втория тур ни предстои много сериозен разговор за това

...
След втория тур ни предстои много сериозен разговор за това
Коментари Харесай

Наталия Киселова: ЦИК се опитва да не допусне машините

" След втория тур ни следва доста сериозен диалог за това по какъв начин се държи ЦИК във връзка с използването на Изборния кодекс . " Това съобщи в студиото на Нова телевизия доцент Наталия Киселова , учител по конституционно право.

Според Киселова Централната изборна комисия прави всичко допустимо, с цел да не допусне машинно гласоподаване . Повод за мнението на Киселова е освен решението от през вчерашния ден за анулация на машините , а и цялостната активност на ЦИК при тези избори - всичко обвързвано с машините се е правело в последния миг и в къси периоди .

" Според мен задачата се видя отчасти през вчерашния ден - в болшинството си членовете са номинирани от политическите партии, които бяха в основата на чуването на представител на ДАНС по отчета ", изясни Киселова. На пряк въпрос кой носи виновност за създалата се обстановка, в края на диалога Киселова съобщи - " ".

" Не единствено това решение беше политическо. Има и други решения, които не са провокирали подобен отзив в медиите. Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е доста сериозен ", сподели Киселова.
 В неделя на изборите – единствено с хартия
В неделя на изборите – единствено с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била осведомена с отчета на ДАНС

" Според мен решението е взето, без да има напълно правно съображение , тъй като въпросът със , който е можело да бъде позволен ", изясни Киселова.

По думите й има опция машините и за първия тур, и за балотажа да се върнат като част от изборния развой.

Наталия Киселова уточни, че решението на Централната изборна комисия , само че даже и да бъде анулирано, това евентуално ще се случи след първия тур. Тоест би могло да повлияе при възможен балотаж .

" Едно е да са в склада в София, друго - в регионалните администрации ", сподели Киселова.

Това, което би трябвало да се каже е, че машините не броят, а единствено отпечатват избора на жителите и заради тази причина не би трябвало да има проблем с това те да бъдат употребявани. Ако се стигне до анулация на решението от съд, това няма да докара автоматизирано до анулиране на избори ", посочи тя.
 Тошко Йорданов желае в неделя да се гласоподава единствено с хартия
Тошко Йорданов желае в неделя да се гласоподава единствено с хартия

Корнелия Нинова упорства ЦИК да вземе решение

В края на предходната година 48-то Народно заседание с гласоподаване на  т.нар. Хартиена коалиция -  с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и и на процедура машините за гласоподаване бяха превърнато в принтери - резултатът от тях се регистрира посредством ръчно преброяване, квитанция по квитанция, и се нанася от СИК настрана в протокола. Въпреки това самото машинно гласоподаване понижава брой на недействителните гласове, както и хаоса при броенето и отчитането на гласовете от СИК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР