След встъпването на Николай Денков в длъжност, България вече е

...
След встъпването на Николай Денков в длъжност, България вече е
Коментари Харесай

България подпомогна Украйна с нашенско оръжие

След встъпването на Николай Денков в служба, България към този момент е направила смяна в своята позиция към войната в Украйна. Седмица след изхвърлянето на гневните съперници на украинската поддръжка от краткотрайния кабинет на президента Румен Радев, украинските управляващи се похвалиха с получената първа доставка на българско оръжие. Това оръжие беше закупено непосредствено от производителя, без медиатори, които надуват неведнъж цената.

 

Силите за защита на Украйна одобриха 1000 нови 40-милиметрови ръчни противотанкови гранатомета АТGL - L3, създадени в българския цех " Арсенал ", оповестиха в понеделник от украинското министерство на защитата. Малко преди този момент бяха разпределени и 1460 създадени в България картечници МГ-1М с диаметър 7,62 мм към частите на фронта. Фондацията " Върни се жив ", която е закупила оръжията, изрази удивление от качествата на българските ръчни противотанкови гранатомети.

 

Началникът на фондацията, Тарас Чмут, съобщи, че те са лесни за потребление, само че също по този начин извънредно надеждни и ефикасни, и ще окажат неоценима помощ на украинските войски в акцията им за изпъждане на съветските окупатори.

 

Гранатометът АТGL - L3 всъщност е по-лека версия на именития руски РПГ-7, за който са създадени нови типове изстрели. Те са предопределени за поразяване на бронирана техника на съперника, както и на жива мощ. Украински медии напомнят, че фондацията и предходната година е доставила български РПГ-та и картечници, откакто договорката е утвърдена от тогавашния министър председател Кирил

 

Освен АТGL - L3, с намесата на Петков украинските бранители получиха и тежките противотанкови оръдия SPG-9 Warrior, създадени от „ Вазовски машиностроителни фабрики “ в Сопот. Този вид оръжия могат да унищожават танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани машини на разстояние 4.6 км.

 

Още след първите проби българските оръжия бяха високо оценени от украинската войска. В своите клипове бойци се похвалиха, че SPG-9 Warrior, са извънредно бързи –

за презареждането и за реализирането на нов изстрел са нужни единствено 15 секунди.

 

 

Заради своето тегло и габарити, тежките противотанкови оръдия SPG-9 Warrior се водят стационарни. Поставят се в окоп или бункер, откъдето бойците да обстрелват врага. Украинската войска показва креативност и ги качи на военни бъгита.

Иновативният мобилен палач на танкове бързо си завоюва почит у съперника, откакто десетки бронирани машини на окупаторите са унищожени.

 

Оказа се, че съветската войска не може да разчита на мира, даже и през нощта, откакто оръдията са оборудвани с прицели за нощно виждане PGDN-7VIR направени от друга българска компания.

 

За да бъдем справедливи, украинските борци против съветските окупатори, „ освободили ” домовете на мирните жители от тв приемници, тоалетни чинии и други полезности, получават регулярно българско оръжие. С тази разлика, че доставките постоянно са били секрети.

Първите партиди потеглиха към Киев незабавно след подреденото от Владимир Путин нахлуване.

 

Тогава покупко-продажбите за продажба на оръжие се следят персонално от вицепремиера и министър на стопанската система Корнелия Нинова. Соцшефката и до през днешния ден се прави на ощипана мома, обяснявайки, че българското оръжие се е изнасяло за Полша, а какво е ставало по-късно с него, тя си нямала концепция. Доставките продължиха и при служебните държавни управления на Румен Радев. Сделките се правят посредством компании медиатори, което надува до безсрамие цените. Част от десетките милиони евро облаги след това се връщат към виновни фактори в Българска социалистическа партия и Президентството, настояват осведомени.

 

След като служебното държавно управление го няма, потребността от секретност отпада. Да напомним, че откакто зае поста, военният министър Тодор Тагарев разгласи, че България още веднъж ще подари оръжие на Украйна, а родните фабрики стартират експорт на муниции, купени с пари от Брюксел.

Инфо: Уикенд 

Тагове: Корнелия Нинова Кирил Петков оръжие Украйна Владимир Путин Тодор Тагарев Румен Радев БСП
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР