След временното замръзване през пролетта на 2020 г., пазарът на

...
След временното замръзване през пролетта на 2020 г., пазарът на
Коментари Харесай

Какво се случи с пазара на луксозни жилищни имоти в България през 2020 г.?

След краткотрайното заледяване напролет на 2020 година, пазарът на първокласни жилищни парцели в България и по света бележи повишаване, демонстрира изследване на интернационалната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), извършено на 273 пазара.

Скъпите жилища не бяха ваксинирани против икономическата рецесия, само че спадът бе омекотен от ниските лихви и съществуването на свободен капитал. Според изследването, основано на данни от компании членове на световната мрежа, 68% от пазарите записват по-голямо или умерено повишаване на цените на жилищните парцели за шестмесечието. Едва в 18% от случаите сме очевидци на спад на цените, като в доста случаи той се следи в изявени туристически дестинации като Лисабон, Дубай, Бангкок, Панама. Друга причина за по-оптимистичната обща картина е огромният дял на американския пазар, където в огромна част от локациите се следи растеж или задържане на цените, се споделя още в изследването.

Българският пазар на първокласни парцели не прави изключение от общия тренд. Въпреки че световният показател на Leading RE го подрежда измежду пазарите с лек спад на цените, капацитетът за възобновяване е сериозен, подбуден най-вече от локалното търсене и появяването на нови желани от заможните купувачи местоположения.

" Вътрешното ползване има основна роля за възобновяване на бранша. Пазарът у нас значително е затворен за външни участници и въздействия, а рестриктивните мерки поради Covid затвърждават позициите на локалните купувачи. Макар и с интервали на лек застой, търсенето бе интензивно през цялата година. Увеличават се запитванията от клиенти, търсещи по-висок витален стандарт, в резултат на новите условия на живот. Разширяват се желаните местоположения, трансформират се условия към парцелите и опциите за сезонно прилагане ", разяснява Весела Илиева, ръководещ сътрудник в Unique Estates.

Авторите на изследването отдават растежите и постоянните цени на финансовите тласъци, които " смекчиха " удара на ковид върху имотния пазар. В други случаи тези тласъци, както и ниските лихвени равнища, задържаха спада на цените в допустими граници. В световен проект най-масово придвижване на цените надолу записват пазарите в Азия и Тихоокеанското крайбрежие, където в 52% от случаите стойностите са надолу. В другия завършек на скалата са Съединени американски щати и Канада, надлежно с 9% и с 20% от пазарите, отбелязващи ценови спад.

В Европа той е по-умерен с понижение при 41% от пазарите, като в множеството случаи то е в границите на 10%. София попада точно в тази категория. За разлика от други европейски градове обаче, търсенето в българската столица е движено главно от локални купувачи, което основава капацитет за бързо възобновяване на пазара.

Какво се случва в България?

След края на първата вълна на пандемията, пазарът на първокласни парцели у нас демонстрира стабилно развиване. Данните на организацията за първокласни парцели Unique Estates демонстрират растеж на запитванията и покупко-продажбите през летните месеци и есента. Обемът на транзакциите приближава миналогодишните равнища, което е показателно за възвръщане на интензивността. Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на транзакциите, защото хората, които могат да си разрешат сходни парцели, чакат понижение на цените, разясняват от компанията.

Нарастващото търсене на къщи с огромен двор в покрайнините на София насочва вниманието към нови местоположения, които досега са били отвън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен. С появяването на по-големи жилищни планове и независими парцели от висок клас тези региони все по-видимо притеглят клиентите, интересуващи се от извънградски парцели с повече пространство и усамотение. В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени местоположения, само че с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог.

Интересът е към къщи с огромен двор, независими или в границите на затворени комплекси. Има търсене и на имоти за строителство, само че с площ над 3 дка. Желанието на хората, които купуват сходни парцели, е да си подсигурят място, където да избягат от града при положение на ново затваряне, разясняват от Unique Estates. В други случаи задачата на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, с цел да има повече пространство за жителите му. При наемите се постанова наклонността за продължен престой - доста постоянно договорите са за сезонно прилагане, да вземем за пример за 6 месеца.

" Промяната в всекидневието на по-заможните купувачи се отразява директно върху условията им към жилището. Задължително става изискването то да разполага с кабинет, изключително при хората от корпоративния бранш. Клиентите държат също на обособена кухня и задоволително персонално пространство за всеки член на фамилията. Модерните жилища отворен вид поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи ", добавя Весела Илиева.

С лимитираните благоприятни условия за пътешестване и обществен живот фокусът на заможните хора се измества от начин на живот придобивки (автомобили, яхти, бижута) към вложенията в дома и персоналното пространство. Това, още веднъж съгласно изследването на Luxury Portfolio International, е добра основа за постоянен заможен пазар през идващите месеци.

Според Весела Илиева сходни настройки се следят и на българския пазар. По думите ѝ през последните месеци се следи интерес освен към покупки за облекчаване на жилищни потребности, само че и към такива за вложение на спестявания.

" Новото строителство е сегментът, който притегля доста спестявания. Хората влагат парите си в такива парцели, защото се заплаща разсрочено по време на строителството и в началото би трябвало да създадат единствено една вноска. Такива купувачи обичайно се насочват към затворени комплекси, както и към първокласните квартали на София - Изток, Лозенец, Иван Вазов, Витошката яка, Център ", изброи Весела Илиева.

Според нея пазарът на първокласни парцели сега е по-предвидим спрямо първата половина на предходната година. За разлика от пролетта, при новите ограничаващи ограничения купувачи и брокери са доста по-подготвени, реагират умерено на обстановката. Развитието към имунизациите за заболяването също прави пазара по-предвидим и реакциите - по-балансирани. Прогнозите за 2021 година са за постоянен в ценово отношение пазар и рационални упования от страна на купувачи и продавачи. Тъй като рестриктивните мерки за пътешестване не се чака да отпаднат незабавно, главен мотор на покупко-продажбите ще остане локалното търсене.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР