След временното и слабо захлаждане вчера, днес отново ще бъде

...
След временното и слабо захлаждане вчера, днес отново ще бъде
Коментари Харесай

41 градуса и опасно силен вятър до края на деня

След краткотрайното и едва захлаждане през вчерашния ден, през днешния ден още веднъж ще бъде рисково горещо. В цялата страна е в действие предизвестие от първа и втора степен за оптимални температури до към 41°, а в регионите на север от планините и в западните елементи от страната, се чакат и рисково мощни пориви напразно със скорост до към 80 км/ч.

Ще доминира слънчево време, само че в западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и тук-там ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, а също и условия за градушки. Ще духа сдържан, северно от планините краткотрайно мощен южен вятър.

Още през нощта вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, а с него ще нахлува и по-хладен въздух. Предупреждение от първа степен за пориви напразно тук-там над 70км/ч, е в действие в цялата страна.

До обяд - първо в Западна, а след обяд и вечерта и в Централна и Източна България, ще има превалявания и гръмотевици. В обособени региони, основно след обяд в Южна България, преваляванията ще са краткотрайно интензивни, обилни по количество и там има условия за градушки. Температурите ще се намалят с 4-5 градуса и оптималните ще бъдат сред 30 и 35 градуса.

И на морския бряг ще има по-значителни нараствания на облачността, след обяд с краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е сдържан, краткотрайно мощен.

Максималните температури ще бъдат сред 28 и 31 градуса. Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде едва.

Валежи и гръмотевици ще има и в планините . Ще бъде доста прохладно с сдържан, краткотрайно мощен северозападен вятър.

Максималните температури в курортите сензитивно ще се намалят от 17° на Алеко, 24° в Боровец и Пампорово, до 28° в Банско.

С прекосяването на леден атмосферен фронт, в доста региони от Балканите от запад на изток ще превали и прегърми. Ще бъде прохладно, с нараснала възможност за градушки. Температурите едва ще се намалят, само че ще останат по-високи от нормалните, изключително в Гърция.

Дъждовно, хладно и прохладно ще бъде също и в множеството региони от Западна и Централна Европа . Предимно слънчево ще е на Пиренейския полуостров, както и по Западното и Централното Средиземноморие.

У нас, и през почивните дни , и при започване на новата седмица, ще доминира слънчево време. Вятърът ще отслабне, температурите още веднъж бързо ще се покачат и във вторник оптималните ще бъдат сред 35 и 40 градуса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР