След войната в Украйна Русия ще отслабне във военно, икономическо

...
След войната в Украйна Русия ще отслабне във военно, икономическо
Коментари Харесай

Една пропаднала империя. Три сценария за бъдещето на Русия - DW

След войната в Украйна Русия ще отслабне във военно, икономическо и геополитическо отношение, само че това не значи, че тя ще стане по-малко рискова за своите жители и за Европа, установи в отчет Ана Каприле, политическа анализаторка в изследователската работа на Европейския парламент. Пред Дъждовни води тя декларира, че вероятността за демократични промени в Русия е доста далечна, а страната я чака ориста на другата провалена страна на международната карта - " гигантската Северна Корея ". " Във всеки случай една пропаднала империя ", споделя Ана Каприле.

Първият сюжет: тоталитаризъм

Според Ана Каприле съществуват три сюжета за бъдещето на Русия, като първият към този момент е в ход. Съгласно този сюжет режимът на президента Владимир Путин еволюира в уродлива версия на самия себе си към свръхавторитарен, свръхцентрализиран, полутоталитарен или тоталитарен режим.

Все по-строгите репресии, както и евентуалното въвеждане на военно състояние ще разрешат на федералните и на районните управляващи да отвърнат на условията на войната, измежду които и една нова мобилизационна вълна. Паралелно интензивно ще се уголемяват стратегиите за идеологическа обработка, ориентирани най-много към младежта.

" Руските аналитични центрове към този момент са подготвили план с разнообразни модели за развиването на този сюжет с красноречиви названия. Най-перспективният, съгласно създателите им, е " Съюз на съветските социалистически републики 2.0 ", а най-спорният - " Нация Z ". Засилването на така и така свръхцентрализирания и свръхтоталитарен режим може да докара до парализа на процеса за взимане на решения от страна на Кремъл с съдбовни последици, изключително на бойното поле ", предвижда Каприле.

Вторият сюжет: колапс

Това може да задейства втория сюжет - колапс. " Военните неуспехи и рецесии, възходящото чувство за изоставеност измежду обезправените групи и райони ще отслаби освен поддръжката за районните и икономическите елити, само че и публичното доверие в настоящия режим, което ще докара до неговия провал ", споделя анализаторката и прецизира, че изходът ще зависи и от развоя на войната.

Режимът би могъл да избегне този провал единствено в случай че размени Путин с нова фигура с повече благоприятни условия за маневриране. С благословията на спецслужбите това предопределение може да изведе Русия от задънената улица, извършвайки своевременна политическа маневра - по самодейност на Путин и с негово единодушие въз основата на мними или действителни проблеми със здравето му, позволява Каприле.

Ако президентските избори през 2024 в изискванията на военно състояние не бъдат отсрочени, точно те могат да доведат до промяна на върха под прикритието на законността, като на власт останат същите елити, споделя анализаторката. Но промяната на Путин може да се окаже и невъзможна - в случай че борещите се за власт страни се блокират взаимно или в случай че към този миг стане невероятно да се продължи войната. В този случай, допуска Ана Каприле, колапсът може да бъде последван от интервал на неконтролируем безпорядък с водачи като Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров.

Третият сюжет: разпад

Оттам нататък в отчета е маркирано, че обстановката може да се развива в противоположни направления и да докара или до действителна промяна на сегашната власт, или до напредък на извънредно десните придвижвания, които набират мощ в резултат на военната изразителност.

Това на собствен ред може да докара до малко евентуалния, само че доста рисков трети сюжет - до разпада на Руската федерация. " Държава с 85 съставни елементи и над 150 етнически групи има огромен капацитет за частична фрагментация, въпреки да не мисля, че това ще стане посредством договаряния сред съставните елементи - по-скоро ще бъде разпад в изискванията на властови вакуум ", споделя Каприле.

Сценарият за Украйна е по-разбираем, споделя още експертката. Въпреки войната и несигурността, пред Украйна се открива път: Европейският съюз ѝ даде статут на претендент за участие. " Не се знае по кое време тя ще може да се причисли към Европейски Съюз и какъв брой комплицирано ще бъде това, само че за разлика от случая с Русия това е съответен сюжет ", заключава политоложката.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР