След влизането в сила на новия механизъм за разследване на

...
След влизането в сила на новия механизъм за разследване на
Коментари Харесай

ВКС: Сигнали срещу Иван Гешев след влизането в сила на новия механизъм за разследване на главния прокурор

След влизането в действие на новия механизъм за следствие на основния прокурор са постъпили сигнали против Иван Гешев. Това оповестиха от

Според оповестена информация на 7 юни с придружително писмо от прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) са изпратени материали по прокурорска кореспонденция по разказа на градската прокуратура за преценка обосноваността на изнесените в сигнала данни.

Прокурорската кореспонденция е формирана, откакто с писмо на прокурор на СГП е изпратена докладна бележка до заместител на основния прокурор от шефа на Дирекция „ Публична връзка “, че са открити изявления, свързани с изказвания за имотни покупко-продажби на близки и членове на фамилията на заместника на основния прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Ден по-късно са изпратени материали на СГП, съдържащи адресирани и постъпили тъжба и молба от Здравко С. против основния прокурор.

Също на 8 юни има сигнал от Радослав П. за деяние и безучастие на основния прокурор, поради признатата процедура за следствие на основния прокурор.

На 9 юни са постъпили данни от районната прокуратура, свързани с досъдебно произвеждане, по което се загатват имената на някогашния следовател Петьо Петров и Кристиян Христов. Прокурорът при СРП намира, че има данни за започване на следствие за осъществено закононарушение от заместник-главния прокурор и свързани с неговата активност лица, вероятно в изискванията на съучастничество.

От същия ден е и сигнал от Фаик Х., който приказва за изказвания за осъществено от основния прокурор закононарушение от общ темперамент .

Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, Общото заседание на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд утвърждава лист от настоящи съдии на служба арбитър във Върховен касационен съд от Наказателната гилдия или с сан на арбитър във Върховен касационен съд от наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които последните седем години преди включването им в листата са работили като съдии по наказателни каузи. Измежду тях, при нужда, на инцидентен принцип се разпределя кореспонденция. Съдиите се включват в листата след изразено от тях документално единодушие.

От Върховния касационен съд са подхванати нужните ограничения, направена е и поръчка за основаване на модул за систематизиране на правилото на инцидентния асортимент, а до приключването на планувания в закона период не могат да бъдат предприемани дейности по постъпилите материали.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР