След влизането на страната ни в еврозоната, ще бъде изготвен

...
След влизането на страната ни в еврозоната, ще бъде изготвен
Коментари Харесай

Ще има черен списък на фирми, които надуват цените, след влизането ни в еврозоната

След влизането на страната ни в еврозоната, ще бъде направен черен лист с търговци, които съзнателно нарушават разпоредбите за превръщане на цените от левове в евро или за закръгляване. Това се планува в Националния проект за въвеждане на еврото в България.  Списъкът ще бъде поместен на интернет страницата на Комисията за отбрана на потребителите, а задачата е търговците да не заблуждават потребителите с цените на стоките.

 

Целта на държавното управление е влизане на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 година Един месец откакто Съветът на Европейски Съюз вземе решение за въвеждане на еврото в България и 12 месеца след датата на влизането ни в еврозоната, цените на стоките и услугите би трябвало да бъдат обявявани в левове и евро. А превалутирането от левове в евро, би трябвало да стане по настоящия закрепен курс от 1.95583 лева за едно евро. За закръгляването на цените също ще има предписание. Ако при превалутирането третият знак след десетичната запетая е от 5 нагоре, вторият знак след запетаята се закръглява д една единица нагоре. А в случай че третият знак след запетаята е по-малък от 5, вторият не се трансформира. Това значи, че в случай че една баничка коства 3 лева, при влизане в еврозоната цената й би трябвало да бъде 1.53 евро.

 

Опасенията на хората са, че търговците ще закръгляват цените нагоре, т.е. цената на баничката няма да остане 1,53 евро при влизането ни в еврозоната, а в най-хубавия случай ще стане 1,60 евро, а някои може да я закръглят на 1,80 евро или даже на 2 евро. Ако търговец просто закръгли цените в евро нагоре, няма да влиза в черния лист. В този лист ще влиза единствено търговец, който не изпише вярно цените в левове и евро. Тоест, в случай че преди влизането ни в еврозоната поставя етикет 3 лева и 1,53 евро, а от януари 2025 година на етикета написа 1,80 евро и 3,52 лева, търговецът няма да е в нарушаване. За да разбере човек дали някой търговец не е вдигнал цената голословно, единствено поради влизането ни в еврозоната, би трябвало да помни всички цени на стоките и услугите преди приемането на еврото и да ги съпоставя с тези след 1 януари 2025 година

 

Но закръгляването на цените нагоре може да стане не в деня на влизането ни в еврозоната, а за по-продължителен интервал от време, да вземем за пример баничката може да стане 1,80 евро или 2 евро един-два месеца след въвеждане на еврото, а закръгляването на някои цени може да отнеме и по-дълго време. Например в България цените на доста артикули приключват на 99, т.е. те са 4,99 лева 5,99 лева и по този начин нататък. Възможно е цените на тези артикули още веднъж да приключват на 99, само че в евро, което ще съставлява закръгляване нагоре.

Инфо: Уикенд

Тагове: еврозона превалутиране левове евро цени фиксиран курс търговци КЗП
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР