След влизане в сила на новата наредба за получаване на

...
След влизане в сила на новата наредба за получаване на
Коментари Харесай

Какво се промени в методиката за ТЕЛК?

След влизане в действие на новата разпоредба за приемане на ТЕЛК от август предходната година, стотици хора останаха с по-нисък % неработоспособност. Преди дни бе оповестена Наредбата за здравната експертиза с утвърдените от държавното управление промени и допълнения и в този момент пациентите могат да подадат молба за преразглеждане на издаденото им експертно им решение.

В разпоредба беше казано – в случай че едно лице има най-малко 80% и съпътстващо над 50%, тогава се събират тези над 50% болести и оттова доста хора изпаднаха от някогашната 1 категория непосредствено в 3 категория, доста от тях и под 50% и останаха без пенсия, изяснява досегашната методика доктор Валентина Манолова, която е ръководител на първи състав на ТЕЛК - Шумен.

Новата смяната пък уточни текстовете при установяване на крайния % трайно понижена продуктивност.

Промяната е само и единствено в методиката за пресмятане. Не се трансформира в главната си част наредбата, където са оценени болесттите като проценти. Смъкната е базата от 80% на 50%, само че с едно изискване – пациентът би трябвало да има най-малко 2 болести по 50%, след което се ползва формулата за събиране и пресмятане на всички съпътстващи болести, сподели доктор Валентина Манолова.

Всички пациенти, които са освидетелствани след август предходната година, имат право до 11 юли да подадат молба, с цел да бъдат преизчислени техните експертни решения. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР