След визитата на руския премиер Дмитрий Медвев в София -

...
След визитата на руския премиер Дмитрий Медвев в София -
Коментари Харесай

Дончев: Икономическият ни модел е изчерпан - трябва да минем на по-високо ниво

След визитата на съветския министър председател Дмитрий Медвев в София - бяха ли реализирани съответни съглашения в интерес на България и ще имаме ли късмет да станем състезател в доставките на газ? С коментар по тези въпроси в " Панорама " гостува вицепремиерът Томислав Дончев. Той показа и главните си причини за смяна в икономическия модел на страната, коeто съгласно него е наложителнo за реализиране на финансов и стопански напредък.

Темпът на повишаване с над 3% на годишна база е добър на база на останалите страни членки. Трябва обаче да гледаме малко по-напред, изясни Дончев.
Томислав Дончев, вицепремиер: Аз настоявам, че този стопански модел, който имаме сега, е по-скоро привършен. През последните 10 години той ни е дал доста, само че е по-скоро привършен. Разходите за труд порастват с 8-10% годишна база, би трябвало да минем на последващо ходило - да си напомним по какъв начин да вършим по-скъпи неща. Няма по какъв начин да си богат, в случай че продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри - на колкото по-високо отиваш, толкоз по-сложно става.
По отношениe на газовите доставки, вицепремиерът съобщи, че България има шансове, защото чисто географски е натурален кръстопът на газовите трасета, с изключение на на комерсиалните коридори.
Томислав Дончев, вицепремиер: Имаме безупречна известност от техническа и комерсиална позиция като транзитьор на газ - това също е от голямо значение. Трасето на газа през последните 10 години надалеч не е толкоз елементарна големина. Затова ние би трябвало да сме подготвени за всички разновидности.
България има няколко целта - преди всичко гаранция за газовите доставки, би трябвало да имаме контракти, които да не разрешават криза; по-късно конкуренция и най-хубава цена, акцентира вицепремиерът.

Относно построяването на газов хъб " Балкан ", Дончев изясни, че когато е въображаем преди години, дружно с специалисти на Европейска комисия е регистрирано, че имаме безусловно всички предпоставки за конвертиране и търговия с газ.
Томислав Дончев, вицепремиер: В газовия бранш се приема, че такова нещо като празна тръба няма, без значение за каква посока приказваме - север или юг.  Втори ден от визитата на Медведев в България Втори ден от визитата на Медведев в България
Вторият ден от визитата на Дмитрий Медведев у нас беше отдаден на туризма. И Бойко Борисов, и съветският министър председател още веднъж повдигнаха тематиката за съветските...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР