След Виваком и А1 и третия мобилен оператор Йетел вдигна

...
След Виваком и А1 и третия мобилен оператор Йетел вдигна
Коментари Харесай

Удрят мобилните оператори заради картел

След Виваком и А1 и третия мобилен оператор Йетел подвигна едностранно цените.

Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев счита, че е реалистично до края на третото тримесечие на тази година Народното събрание да приложи ограничения за противопоставяне на картелните дейности на мобилните оператори, съобщи Дневник.

В профила си във " Facebook " той разяснява решението на фирмите да индексират цените на абонаментните проекти с % на инфлацията за предходната година. " Виваком " разгласи, че ще вдигне цените с 4.5%, почти колкото е насъбраната инфлация към декември 2023 година по отношение на същия месец на миналата година. " Йетел " през днешния ден заяви, че за нейните клиенти нарастването ще е с 9.5%, колкото е средногодишната инфлация. А1 още не е оповестила % на индексация.

Мирчев споделя, че индикации за картел при мобилните оператори има от години и прибавя, че депутатите от парламентарната група към този момент работят по това. Той чака до края на третото тримесечие да бъдат изменени разпоредбите, по които работи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с цел да бъде ефикасна в противодействието си против картелните дейности на операторите. Напомня и че е нужна и промяна на състава й.

Депутатът предлага и да се основат условия за конкуренция, в това число посредством опция за нахлуване на нови играчи на този пазар.

Добавя, че е нужна и нова Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), защото сегашният регулатор съгласно него е неефикасен тъкмо в отбраната на потребителите. Очаква това да се случи до края на септември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР