След високите температури в различни части на Европа, снеговалежи изненадаха

...
След високите температури в различни части на Европа, снеговалежи изненадаха
Коментари Харесай

След над 30 градуса – сняг, бури и минусови температури в Европа

След високите температури в разнообразни елементи на Европа, снеговалежи изненадаха жителите на редица страни на континента.

Германия

Медиите в Германия разясняват, че зимата още веднъж се завръща, като в по-високите елементи може да падне до 50 см сняг. Поривите напразно даже в низините в петък ще доближават 100 км/час.

Синоптиците в страната предизвестяват, че с преваляванията от сняг в някои региони може да бъде в действителност студено. В Саксония и Тюрингия се чака температурите да паднат до -10 градуса в неделя сутринта. През идната седмица въздухът ще продължи да нахлува от север и ще остане студено.

Само преди дни в долината на река Рейн бяха измерени 30,1 градуса, заяви немската метеорологична работа. Досега върхът за първото десетдневие на април там беше 27,7 градуса. Той беше измерен през 2011 година

Швейцария

Федералното държавно управление на Швейцария също предизвести за сдържан риск от сняг в няколко области. Очакванията са снеговалежите да продължат до среднощ в четвъртък, а към водачите са отправени предизвестия да карат деликатно.

След температури от близо 30 градуса през уикенда, тази седмица те паднаха до 9-11 градуса. В Женева беше измерена рекордна температура от 28,3 градуса. По това време там в никакъв случай не е било толкоз горещо. Предишният връх е от 1934 година Тогава на 17 април са измерени 27,7 градуса.

„ През идващите дни в страната ще нахлува полярен въздух. Има риск от слани, който евентуално ще остане до идната седмица. Температурите са явно по-ниски от нормалните за това време на годината “, разясняват метеоролозите в страната.

В понеделник мощни стихии връхлетяха кантона Аргау. В центъра за незабавни повиквания са получени десетки сигнали. Повечето от тях са за паднали дървета и бариери. Нанесени са материални вреди с непостоянен размер. Няма данни за потърпевши.

Австрия

Предупреждение за снеговалеж е оповестено и за западните региони на Австрия. Форарлберг и Тирол би трябвало да бъдат готови за снежна стихия.

Хърватия

За 20 часа температурите в хърватската столица Загреб паднаха с 24 градуса. Снежна завивка се е образувала през днешния ден в избрани елементи на страната. Сняг е валял в региона на Горски Котар.

Словения

В Словения беше издадено предизвестие за мощен вятър в югозападната и централната част на страната. В южната част има оранжев код и поради снеговалежи.

Очакванията са преваляванията да се ускоряват през идващите дни.

Сърбия

Промяната на времето и понижаването на температурите върна Сърбия също към зимата. Вчера вечерта започнаха превалявания от дъжд, а на обособени места в страната те минаха в сняг. Заради неприятното време е публикуван жълт код.

В региона на Фрушка гора вали мощен сняг и придвижването е затруднено.

Най-високите температури в страната през днешния ден са 11 градуса, като в Белград не се чака те да се покачат над 9 градуса.

В южната и югоизточната част на страната се чакат мощни превалявания, съпроводени с гръмотевици.

Босна и Херцеговина

Оранжев код за мощен вятър е публикуван и в Босна и Херцеговина. Очакваните пориви напразно са от 60 до 80 км/час.

Сняг падна над Нови град, Крупа на Уна, Козарска Дубица и ненадейно застудя.

По високите региони към този момент се образува снежна завивка, а в по-ниските места снегът бързо изчезва.

„ Отброяваме последните часове на това горещо априлско време. Днес следва внезапна смяна на времето с валежи, последвани от гръмотевици и осезаемо намаляване на температурите, което ще ни насочи към по-дълъг интервал на по-хладно и несигурно време “, разясняват метеоролозите в страната.

Румъния

Времето ненадейно се промени и в Румъния. След температурите над 30 градуса, нощес в страната заваляха дъжд и сняг.

В окръг Клуж се натрупа и снежна завивка. В някои планински региони в нощта на вторник против сряда стартира снежна вихрушка.

„ Температурите падат с 15 градуса, единствено по крайбрежието ще останат над 25 градуса. Ще имаме значителни превалявания, даже над 40 литра на квадратен метър. От сряда на надморска височина над 1500 м е допустимо преваляванията да минават в суграшица и сняг. От епизода на доста топло време прекосяваме към епизод, който ще докара до ниски температури в идващите дни, изключително в северната половина на страната “, разясняват метеоролози пред националната румънска телевизия.

България

Времето в България всичко внезапно се трансформира, упованията са температурите внезапно да се намалят. Оранжев и жълт код за интензивни превалявания, съпроводени от гръмотевични стихии, са издадени за огромна част от страната през днешния ден.

Само преди дни Национален институт по метеорология и хидрология разгласи месечни върхове на четири места у нас. За първи път толкоз високи температури бяха измерени през април в Ново село - 33,1 градуса, Лом - 33,6 градуса, Стара Загора - 30,8 градуса и връх Мургаш - 20,8 градуса.

 

Източник БТВ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР