След високите температури в различни части на Европа, през последните

...
След високите температури в различни части на Европа, през последните
Коментари Харесай

След температури над 30 градуса – сняг, бури и минусови температури в Европа

След високите температури в разнообразни елементи на Европа, през последните дни снеговалежи изненадаха жителите на редица страни.

Германия

Медиите в Германия разясняват, че зимата още веднъж се завръща, като в по-високите елементи може да падне до 50 см сняг. А поривите напразно даже в низините в петък ще доближават 100 км/час.

Синоптиците в страната предизвестяват, че със преваляванията от сняг в някои региони може да бъде в действителност студено. В Саксония и Тюрингия се чака температурите да паднат до -10 градуса в неделя сутринта. А през идната седмица въздухът ще продължи да нахлува от север и ще остане студено.

Швейцария

Федералното държавно управление на Швейцария също предизвести за сдържан риск от сняг в няколко области. Очакванията са снеговалежите да продължат до среднощ в четвъртък, а към водачите са отправени предизвестия да карат деликатно.

След температури от близо 30 градуса през уикенда, тази седмица те паднаха до 9-11 градуса.

В Женева беше измерена рекордна температура от 28,3 градуса. По това време там в никакъв случай не е било толкоз горещо. Предишният връх е от 1934 година Тогава на 17 април са измерени 27,7 градуса.

„ През идващите дни в страната ще нахлува полярен въздух. Има риск от слани, който евентуално ще остане до идната седмица. Температурите са явно по-ниски от нормалните за това време на годината “, разясняват метеоролозите в страната.

В понеделник мощни стихии връхлетяха кантона Аргау. В центъра за незабавни повиквания са получени десетки сигнали. Повечето от тях са за паднали дървета и бариери. Нанесени са материални вреди с непостоянен размер. Няма данни за потърпевши.

Австрия

Предупреждение за снеговалеж е оповестено и за западните региони на Австрия. Форарлберг и Тирол би трябвало да бъдат готови за снежна стихия.

Хърватия

За 20 часа температурите в хърватската столица Загреб паднаха с 24 часа. Снежна завивка се е образувала през днешния ден в избрани елементи на страната. Сняг е валял в региона на Горски Котар.

Бури връхлетяха Словения и Сърбия. Промяна на времето се чака и в Северна Македония.

Словения

В Словения беше издадено предизвестие за мощен вятър в югозападната и централната част на страната. В южната част има „ оранжев код “ и поради снеговалежи.

Очакванията са преваляванията да се ускоряват през идващите дни.

Сърбия

Промяната на времето и понижаването на температурите върна Сърбия също към зимата. Вчера вечерта започнаха превалявания, а на обособени места в страната – и валежи от сняг. Заради неприятното време е публикуван „ жълт код “.

В региона на Фрушка гора вали мощен сняг и придвижването е затруднено.

   View this post on Instagram

A post shared by SRB Journal (@srbjournal)

Най-високите температури в страната през днешния ден са 11 градуса, като в Белград не се чака те да се качат над 9 градуса.

В южната и югоизточната част на страната се чакат мощни превалявания, съпроводени с гръмотевици.

Босна и Херцеговина

„ Оранжев код “ за мощен вятър е публикуван и в Босна и Херцеговина. Очакваните пориви напразно са от 60 до 80 км/час.

Сняг падна над Нови град, Крупа на Уна, Козарска Дубица и ненадейно застудя.

По високите региони към този момент се образува снежна завивка, а в по-ниските места снегът бързо изчезва.

„ Отброяваме последните часове на това горещо априлско време. Днес следва внезапна смяна на времето с валежи, последвани от гръмотевици и осезаемо намаляване на температурите, което ще ни насочи към по-дълъг интервал на по-хладно и несигурно време “, разясняват метеоролозите в страната.

Румъния

Времето ненадейно се промени и в Румъния. След температурите над 30 градуса, нощес в страната заваляха дъжд и сняг. В окръг Клуж се натрупа и снежна завивка. В някои планински региони в нощта на вторник против сряда стартира снежна вихрушка.

„ Температурите падат с 15 градуса, единствено по крайбрежието ще останат над 25 градуса. Ще имаме значителни превалявания, даже над 40 литра на квадратен метър. От сряда на надморска височина над 1500 м е допустимо преваляванията да минават в суграшица и сняг. От епизода на доста топло време прекосяваме към епизод, който ще докара до ниски температури в идващите дни, изключително в северната половина на страната “, разясняват метеоролози пред националната румънска телевизия.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР