След ветото на Австрия за присъединяването на България и Румъния

...
След ветото на Австрия за присъединяването на България и Румъния
Коментари Харесай

Тревоги за икономиката в Австрия след ветото за Шенген

След ветото на Австрия за присъединението на България и Румъния към Шенген се усилва броят на гласовете, които предизвестяват, че разноските за стопанската система ще се усилят, защото Виена е вторият по величина вложител и в двете страни, осведоми уеб сайтът на австрийските радио и телевизия ОРФ.
Северната ни съседка към този момент предприе дипломатически ограничения, с цел да показва своето неодобрение, а външният министър на Австрия Александър Шаленберг прави опити да успокои нещата. Според него не става дума за несъгласие, а за " зов за помощ " по отношение на миграцията. " Политико-технически въпрос " е по какъв начин да се устрои шенгенското пространство, тъй че да предлага сигурност и да оправдава това, за което е основано, разяснява Шаленберг. " Мобилност във вътрешността и сигурност на открито ", съобщи австрийският външен министър и добави: " Ние не сме страна, която блокира и постанова несъгласие ". Шаленберг сподели още, че случилото се не е мотив за " разкъсване " и акцентира положителните връзки с Румъния и с румънския министър на външните работи Богдан Ауреску.
Ветото провокира интернационалните реакции. Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, който отбрани позицията на страната си с високи миграционни цифри, остава неразбираем от мнозина, а съгласно България и Румъния решението на Виена е политически стимулирано. Австрийските радио и телевизия ОРФ означават изключителното неспокойствие на румънската страна от ветото и показват, че не е ясно докога Австрия ще остане без румънски дипломат, откакто той бе извикан за съвещания в Букурещ.
Австрия е вторият по величина вложител в България и Румъния. С 10 милиарда евро вложения в Румъния, Австрия се подрежда след Германия и преди Франция. " Ако ветото продължи дълго време, това може да коства скъпо на Виена ", предизвестяват специалисти. Австрия завоюва най-вече от разширението на Европейски Съюз на Изток, напомнят те. У нас австрийските вложения са 5 милиарда евро, като страната се подрежда след Нидерландия и преди Германия. В Румъния има регистрирани 3900 австрийски компании с към 100 000 чиновници, в България те са 350 с 30 000 чиновници.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР