След вчерашния протест на хора с увреждания, пред сградата на

...
След вчерашния протест на хора с увреждания, пред сградата на
Коментари Харесай

ГЕРБ показаха най-отвратителното лице на властта

След вчерашния митинг на хора с увреждания, пред постройката на Народното събрание пристигнаха представители на протестиращите, които пожелаха среща с парламентарната група на Българска социалистическа партия за България. Целта на визитата беше уредниците на митинга да дават на депутатите оферти за законодателни решения в обществената област и да потърсят помощ за съответен достъп до институциите и озвучаване на проблемите, които срещат. Няма подозрение, че запознаването на обществото с проблемите на хората в неравностойно състояние е значим стадий от интеграцията на тези хора в нашето общество. Именно по тази причина парламентарната група на Българска социалистическа партия се отзова на поканата за среща с протестиращите, като провежда срещата по единствения верен метод - в постройката на Народното събрание. Народното събрание е най-висшият политически орган в една република с парламентарно ръководство и е мястото, на което следва да се разискват и вземат решение проблемите на българските жители. Доколкото поканени в постройката на Народното събрание бяха уредниците на митинга, разумно беше те да участват на срещата със знаците и логото на своя митинг, както и с, бих подчертал, изцяло справедливите си претенции. Те не правеха политическа пропаганда или комерсиална реклама, те стачкуваха против „ системата”, като твърдяха: „ Системата ни убива”. Това даже не беше митинг против ГЕРБ, това беше митинг против всичко, което страната не е свършила за хората в неравностойно състояние. Те стачкуваха против убийствено ниските приходи на хората с увреждания, против неналичието на държавна поддръжка, неналичието на работа, неработещите институции, мизерията и безизходицата. Скъпи сътрудници, има доста хора, към които българското общество е незаслужено и грубо. Има доста хора, на които страната и политиците в България са задължени. Но хората с увреждания са сигурно най-онеправданите и измъчени от „ системата”. Тях „ системата ги убива” в най-директния смисъл. Тук няма място за хиперболи. За тези хора животът е нечовечен, в най-бруталния смисъл на тази дума. Те не мерят времето с мизерните приходи, които получават, а с болката, която това време им носи. Хората с увреждания в България и техните родственици демонстрират ежедневния подвиг на изчезналото бъдеще и безизходицата.

Именно по тази причина, най-малкото, което политическият хайлайф на България трябваше да направи през вчерашния ден, беше да чуе гласа им, да вникне в проблемите, които слагат и да откри вероятните решения в този момент. Защото ужасната статистика демонстрира, че сериозна част от хората с увреждания няма да дочакат идващия парламент. За част от тях светът ще свърши преди да падне Бойко Борисов. Именно по тази причина, господа от болшинството, вие през днешния ден носите отговорността за техните болки и живот. Вие бяхте тези, които трябваше да поканите протестиращите на диалог, с цел да вземете ограничения, с цел да извършите промени, с цел да дадете вяра. Животът на тези хора е индикатор за европейската еднаквост на България. Вчера те твърдяха, че „ Системата ги убива” и никой от вас не излезе при тях, с цел да попита какво може да направи за тях. Поне да се опита да вникне или да им даде вяра. А те имат потребност от това! Когато разговарях с хората от митинга през вчерашния ден, аз изпитвах голямо възприятие на виновност. Вина, тъй като в случай че ние, седящите тук, не можем да помогнем на тях - хората, чиято отбрана е белег за цивилизованост на всяко общество, в случай че ние не можем да им помогнем, то за какво сме тук? Какъв е смисълът от властта, която Конституцията ни дава, в случай че сме некадърни да променяме обществото си и в случай че не сме в положение да защитим най-уязвимите? Каква изгода има за тях от непрекъснатото прекачване на отговорност сред лявата и дясната част на залата? Само че, уважаеми сътрудници, вие не посмяхте дори да се появите там. Не ви хрумна, че диалогът може и да ви е противен, само че можеше пък да избави нечий живот. Ще изтъквам едната от организаторките на митинга в неин пост в обществените мрежи. Искам да подчертая, че Ина Маринова няма нищо общо с Българска социалистическа партия, само че споделя: „ Въпреки поканите към всички политически партии, единствено и само от Българска социалистическа партия се отзоваха “. Вие, господа и дами блестяхте с отсъствието си!

И като връх на всичко, не допуснахте представителите на митинга да влязат в постройката на Народното събрание! Защото на гърдите им имаше надпис, който припомня, че системата ги убива! Видя ви се възкисел надписът, някак дразнеше изтънченото ви депутатско небце. Да, в случай че се бяха съблекли, можеше да влязат. Ако страхопочитателно си траеха в ъгъла, без да припомнят за следствията от активността ви, можеше и кафе да пият, само че с тези нагли надписи, някак ви се видяха неприемливи. Недостойни се оказаха те за еснафския усет на депутата! И тук не става въпрос за защитата, която не ги пусна, тъй като защитата изпълняваше вашите заповеди. Лично ревизирах това. Аз извиках шефа на защитата, с цел да избегна напрежението. Основанието, на което протестиращите не бяха позволени до постройката на Народното събрание, беше член 19 от Правилата за вътрешния ред на Народното събрание, който гласи: “Продажбата и разпространяването на артикули, печатни творби, рекламни и други осведомителни материали в постройките на Народното събрание са неразрешени “. Това цитира защитата! И какво общо има това с хората с увреждания? Лично потърсих ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Докато хората с увреждания чакаха на входа при защитата, персонално пробвах диалог с единствения разполагаем зам.-председател - господин Емил Христов. Единственото, което реализирах, беше благоразположен бащински взор, съпроводен с корав отвод. Опитах се да обясня, че това е груба неточност, само че индивидът не изглеждаше податлив на договаряния. Предупредих ви, че ще стане скандал- и защитата, и ръководителя на Народното събрание предизвестих, само че властта явно прави хората равнодушни.

Дами и господа от ГЕРБ, не ви упрекваме в това, че хората с увреждания живеят под ръба на оцеляването, въпреки, като ръководещи от 2009 година насам, и вие да имате своята виновност. Обвиняваме ви, че през 2016 година, по силата на признатия от вас План за интеграция на хората с увреждания, трябваше да бъде признат Закон за обществените услуги, който да реши сериозна част от настояванията на протестиращите. Поставяме този въпрос от предходния митинг на хората с увреждания, извършен тъкмо преди година. Година след слагането на тази задача пред този парламент и две години след приключване на поставения от самите вас период, подобен закон няма! Ама няма дори и разработка! Нищо!

Обвиняваме ви, че измененията, които готвите в системата на ТЕЛК, са нелепи и не дават отговор на условията на хората с увреждания, поради които се вършат, и двата поредни митинга тези седмици го потвърждават! Единственото, което им обещахте, е прекъсване на неверната промяна. А те не желаят прекъсване на промяната, а интеграция!

Обвиняваме ви, че интеграцията на хората с увреждания не е помръднала и на йота при този парламент и че желаната от протестиращите самостоятелна оценка на потребностите я няма и към момента нямате никаква концепция по какъв начин ще я извършите!

Обвиняваме ви в безсърдечие, тъй като през вчерашния ден не помръднахте от местата си, до момента в който не усетихте, че става скандал, а по-късно се размърдахте още веднъж единствено, с цел да запазите седалките си, незаети от други. Е, тук към този момент се включи и Борисов, разреван от страданията на майката на болното дете. И нещата станаха цинични! Ето и в действителност разтърсващият отговор на Красимира, тази същата майка, изтъквам: „ Значи първо, този спешен ПР на мен ми пристигна малко повече. И аз персонално бих помолила министър председателят да ми се извини персонално на мен и в мое лице на родителите, на майките на деца с увреждания, че си разреши такова снизходително отношение към мен, и в мое лице, и към майките. Като приказваме за шести народен митинг, нали той по този начин снизходително – да, майка там… Значи първо, тая майка се вее 13 години по медиите с детето си и не изпитва висшо наслаждение от това. Тази майка с това ветреене по медиите, той не ме е забелязал до момента ли, какво? Освен това желая да му напомня, че Ани Цолова беше този публицист, която първа реагира като експерт, тя ни провежда среща с Бойко Борисов, с нейно подпомагане. С нейно подпомагане направихме едни работни групи, да очовечаваме системата. И тази система продължава да е геноцид! “ Край на цитата! Разбирате ли, господа и дами, министър председателят не помни, че несъмнено и преди този момент е ревал, но си е останал с пиара. Ето по този начин се дефинира „ безсърдечие на властта “. И предайте на премиера си, че на става дума за виновен служител, дето да го уволните, а за политическо нахалство в несъразмерни размери! Трето държавно управление на Борисов, а хората още веднъж са на митинг със същите претенции! Какво би трябвало да се случи, с цел да свършите нещо по въпроса, дами и господа ръководещи. Ще се погнусите ли от бездействието или още веднъж като един ще тръгнете да защитавате заплатките си?

Вчера заедно показахте най-отвратителното лице на властта. Безочие, дебелоочие и безхаберие, обединени от групови ползи. Съжалявам, господин Христов, само че вчерашната преживелица не е инцидентна неточност, а политическо държание, което всяка година няколкократно изкарва разнообразни групи хора на митинг. Тук приказваме за метода, по който работи това ръководство! Вие сте единствено следващият му проводник. Но факт е, че през вчерашния ден ние направихме всичко допустимо да представим съответно Народното събрание пред протестиращите. И не успяхме, поради вас. Ние видяхме обидата в очите на протестиращите. Видяхме и реакциите им в мрежите след срещата. Тази засегнатост не е неточност на защитата, а политическо държание, осъществено този път персонално от Вас. И няма по какъв начин да не сте схванал, тъй като колежката, която четеше текста си тук, три пъти прекъсва мрънкането си, с цел да ме гледа ядосано, тъй като ви скапвам комфорта. Тя ме чуваше, вие не! Затова въпросът за оставката ви, господин Христов е единственият отговор на политик, който носи отговорност за неуспеха в политиката на ГЕРБ! Ако не я подадете Вие, ще я желаеме ние!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР