След възхода на облачните технологии се разбра, че не всичко

...
След възхода на облачните технологии се разбра, че не всичко
Коментари Харесай

Изкуствен интелект на "ръба" възвестява ерата на умния дом

След възхода на облачните технологии се разбра, че не всичко е добре да е в " облака " – някои неща е по-добре да останат " на ръба ". Устройствата, които работят в тази, по този начин да се каже, " външна страна ", стават от ден на ден и все по-мощни с помощта на изкуствения разсъдък и машинното образование. Тези по-интелигентни и по-близко ситуирани устройства ще трансформират опциите на по този начин наречения Интернет на нещата (IoT).

Резултатът ще революционизира бъдещите умни домове, което, несъмнено, ще е от изгода за потребителите. Стъпка оттатък умните асистенти, идващото потомство устройства с опция за обработка на данни " на ръба " ще могат да вземат решения по-автономно и да трансформират нашите взаимоотношения с технологиите.
Нещо повече, наклонността не демонстрира признаци на закъснение. Колкото по-интелигентно е устройството, толкоз повече данни носи и толкоз по-важни са поверителността и скоростта на обработка " на ръба ". Това в последна сметка води до основаването на по-мощни периферни устройства и по-интелигентни домове.

От облака към ръба
Хостингът и обработката на данни " на ръба " е разумната последваща стъпка за компютрите. През десетилетията технологията се разви, като варираше от запазване на данни в централен мейнфрейм, по-късно към персоналните компютри и по-късно – облачните калкулации. Сега, вместо да употребява центрове за данни за поддържане и обработка на информация, " ръбът " приближава изчисленията и съхранението на данни до източника. Така се понижава намалява нуждата от изпращане напред-назад на огромни размери данни до отдалечени мета. Предимствата са най-много във връзка с скорост, приложимост, дискретност и сигурност на данните.

В същото време по-интелигентните устройства в " периферията " подтикват миграцията на данни от облака към " ръба ". Тези устройства все по-често са основани на чипсети, усъвършенствани за изкуствен интелект. Те са по-малки, по-икономични и разрешават на устройствата да обработват доста повече процеси вътрешно, в сравнение с външно. Освен това са способни да вършат прогнози, да обработват комплицирани данни и да вземат решения – всички качества, които се им дават високо равнище на самостоятелност.

По-умни устройства, по-умни домове
Навлизането на интелигентните устройства в актуалния дом прави " периферните " освен жизнеспособни, само че и практични. Вместо да пращаме купища данни – измежду тях и персонални – до облачното вместилище на дадена компания, ние ги съхраняваме вкъщи. Ползите са многочислени.

Първа измежду тях е честотната лента. Тъй като технологията на изчисленията в " периферията " проучва данните локално, а не в отдалечен облак, то няма забавяния поради връзките на дълги дистанции. А това значи, че устройствата дават отговор на потребностите на потребителите стремително, в действително време. В утрешния образован дом, да вземем за пример, обвързваните охранителни камери могат да предават видео онлайн при ултрависока разграничителна дарба и то против по-ниски разноски.

Освен това, заредени с изкуствен интелект, камерите могат да разпознават хора, да вземем за пример крадци в дома, или пък да броят преминаващия трафик за задачите на някакво общественополезно изследване. По същия метод интелигентните домашни асистенти могат да извършват по-сложни задания и калкулации, ставайки по-полезни.
Намаляването на латентността е от значително значение. Някои приложения изискват съвсем незабавно време за реакция, което облачните калкулации не постоянно могат да обезпечат.

Латентността е всъщност по-ниска при " ръба ", защото данните не би трябвало да пътуват далеко. Поради това интелигентните домашни устройства стават по-бързи, реагирайки неотложно на потребителски команди и предоставяйки информация в действително време. Тези по-къси времена за реакция могат да бъдат животоспасяващи за интелигентни домашни устройства, които се свързват със службите за незабавна помощ, да вземем за пример. Те биха могли да предложат и по-голямо улеснение, да вземем за пример заключване на вратите с незабавно лицево различаване или интелигентни индукционни печки, които автоматизирано трансформират температурата на готвене.

Но най-голямата изгода касае сигурността. По-високата скорост и по-ниската инертност на периферните калкулации значат, че има по-малко време за престой и разстройства, оставяйки по-малко благоприятни условия за компрометиране на данните при транспорт. Освен това платформите, които подкрепят компютърна връзката в " периферията ", се развиват. Да вземем за образец peer-to-peer (P2P) връзката сред IoT устройства.

Този вид връзка сред крайния консуматор и сървъра заобикаля всички сървъри на трети страни, с цел да подсигурява директното и несъмнено препредаване на известията. Това освен отстрани забавянето, само че понижава достъпността на данните за злонамерени играчи. Голямата вяра на производителите е това да увеличи доверието към обвързваните устройства, които в предишното имаха недобра популярност от позиция на сигурността.

Началото на по-интелигентно бъдеще
И по този начин, наподобява, че изкуственият разсъдък " на ръба " съставлява идната вълна на консолидиране на бъдещите интелигентни технологии в дома. Въпреки че детайли като неестествен разсъдък и машинно образование съществуват от десетилетия, ние едвам в този момент започваме да виждаме практическите им приложения в потребителските артикули. Самоуправляемите коли, да вземем за пример, са артикул на напредъка на AI " в периферията ".

В резултат на тези процеси се чака броят на интелигентните домове да надвиши границата от 350 милиона до идната година. Сега, когато има и повече устройства, и нараснали упования от потребителите, остава да забележим какъв брой усъвършенствани ще станат тези приложения.

Източник: TechNews
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР