След въвеждането на извънредното положение в страната са получени множество

...
След въвеждането на извънредното положение в страната са получени множество
Коментари Харесай

НСОРБ с призив към общинските кметове в страната за строг контрол по пазарите

След въвеждането на изключителното състояние в страната са получени голям брой сигнали в Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) от общински администрации, че подхващат закриване на настоящите пазари с оглед гарантиране сигурността и здравето на популацията . Затварянето на фермерските пазари се отразява неподходящо, както на самите стопани и производители, по този начин и на потребителите, които са лишени от достъп до достоверни и търсени в всекидневието артикули.
Създаването на опция на родните производители да осъществят пролетната селскостопанска продукция и даване на опция на жителите за директен достъп до свежи артикули бяха главните претекстове на управляващите да дадат опция за работа на фермерските пазари при съблюдаване на условията за стерилизация и гарантиране на нужната отдалеченост сред посетителите. Със своя заповед министърът на опазването на здравето издаде нареждания по отношение на работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопански животни и произвеждане на фуражи.
Управителният съвет (УС) на НСОРБ обръща внимание на отговорността на кметовете и локалните управляващи за основаването на нужната организация за действието на кооперативните и фермерски пазари да бъде регистрирана съответната специфичност, като разположение, потенциал и брой на участващи производители за директни доставки на дребни количества първични материали и храни до краен консуматор . В писмо на министъра на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Десислава Танева, публикувано посредством НСОРБ до кметовете на общини, категорично е посочено, че отварянето на пазарите и борсите се отнася за „ фермерските пазари за първични материали и храни от скотски генезис, предопределени за директни доставки до краен консуматор в изискванията на изключителното състояние “. Контролът за достъп до пазарите на производители е отговорност на управата на съответния пазар.
Общините и сдруженията, които ръководят пазарите следва да вземат нужните ограничения за гарантиране безвредния достъп на жители – както производители и продавачи, по този начин и консуматори.
НСОРБ популяризира рекомендации за ограниченията, които могат да бъдат приложени.  А точно:
Разширяване площта на фермерските пазари, за обезпечаване на по-голямо разстояние на комерсиалните обекти и отбягване на скупчвания.
Обособяване със заграждения на еднопосочно придвижване на територията на пазарите или образуване на коридори за прекосяване на купувачите.
Разполагане на заграждения директно пред комерсиалните обекти за гарантиране на нужното разстояние сред търговци и консуматори.
Поставяне на нужните осведомителни табели с инструкции за съблюдаване на въведените изключителни ограничения.
Въвеждане на следен достъп на територията на пазарите както за търговците, по този начин и за посетителите.
Обезпечаване на посочените действия с нужния личен състав за реализиране на надзор.
Търговците следва да обезпечат нужните условия за предотвратяване на храните от вторично замърсяване при предлагането им.  Между търговците и посетителите, както и сред самите гости следва да бъде спазвана отдалеченост от най-малко 2 метра.
Кооперативните и фермерските пазари, с цел да продължат да реализират активността си, са длъжни да съблюдават въведените и за останалите търговски обекти условия. А точно: прилагане на защитни средства от продавачи и потребители; съблюдаване на персонална хигиена; периодическа стерилизация. Собствениците на пазари следва да срещнат търговците и потребителите с указания за това, по какъв начин да бъдат изхвърляни защитните средства. Дезинфекция на алеите на пазарите и на фасадите на обектите следва да бъде осъществявана най-малко 3 пъти дневно, като в избраните часове се обезпечи прекратяване на работата на пазара.  При опция на територията на пазара следва да бъдат ситуирани мобилни чешми за измиване на ръцете или уреди с дезинфектанти за самостоятелно прилагане.
Мерките, свързани с реализация на продукцията от скотски генезис, следва да бъдат съгласувани с регионалните щабове за битка с ковид, се предлага в писмо на МЗХГ. Посочените условия към организацията на работа на пазарите имат за цел да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на създадената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга подготвена продукция) при съблюдаване на всички условия, целящи понижаване на риска от COVID-19.
Общините следва да предизвикват локалните производители да обезпечават онлайн продажби или да се възползват от опцията доброволци за доставки по домовете дребни количества първични материали и храни.  УС на НСОРБ показва своята угриженост от обстоятелството, че поетапното въвеждане на омекотен режим за работата на пазарите в страната, крие заплаха да докара до занемаряване на настоящите противоепидемични ограничения и нарушение на разпоредбите на обществена отдалеченост и строги санитарни условия. Местните управляващи не престават да поставят съществени старания за запазване на живота и здравето на хората. Общински чиновници и голям брой доброволци влагат своите сили и време с цел да подсигуряват повсеместното използване на въведените ограничения против ковид.
" Призовавам производителите и търговците, както и посетителите на пазарите, да не излагат с дейностите си на риск живота и здравето на своите близки. В дните на настъпващите светли великденски празници дано не забравяме, че смирението е знак за здравомислие ", показва в края на писмото си ръководителят на УС на НСОРБ Даниел Панов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР