„След въвеждането на еврото няма да се вдигнат цените. Обикновено

...
„След въвеждането на еврото няма да се вдигнат цените. Обикновено
Коментари Харесай

Какво ни чака, ако въведем еврото

„ След въвеждането на еврото няма да се вдигнат цените. Обикновено инфлацията при въвеждането на еврото е сред 0,3% и 1,4% в другите страни ", Това разяснява пред Нова телевизия Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.

Никой не може да каже дали това е разследване от въвеждането на европейската валута или е обвързвано, да вземем за пример, повишаването на горивата. Немската статистика демонстрира към 1% инфлация ", посочи той.

“Твърдения за противоположното са приказки от вида „ една баба споделила “. Има повдигане на цените в резултат на възстановяване на живота на хората, това е конвергенция ", счита още той.

По-голямо повдигане на цените е имало при услугите – да вземем за пример при фризьорите. Но нормално е до 1% на година най-много “, разяснява той и даде образец с прибалтийските страни, които последно влязоха в еврозоната, където инфлацията е била сред 0,5% и 0,6%”.

Според Дацов, въвеждането на еврото „ ни вкарва в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и е добър тласък да си довършим структурните промени, които отлагаме в последните години. Което и държавно управление да се пробвало да прави структурни промени, си е отивало. “

„ Ако влезем в ЕRM2 за българина нищо няма да се промени, само че държавното управление ще бъде по-стимулирано да прави промени и повода да понесем по-леко финансовата рецесия, бяха еврофондовете “ сподели той в умозаключение.

„ Аз не съм склонен, че няма да се вдигнат цените. Това, което коства 99 стотинки, към този момент ще коства 99 цента.
.
В Германия имаше една голяма инфлация. Това, което струваше 99 фенинга, стана 99 цента т.е. цените се удвоиха”, разяснява доцент Банчо Банов, учител в Софийския университет „ Свети Климент Охридски”.

„ Инфлационният потрес ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, до момента в който заплатите на българите се напаснат към новите цени”, счита той.

„ По време на прехода, на България й се случиха две несгоди – едното е Валутният ръб, а другото ще бъде – приемането на еврото.

Еврото не се вкара преди десетилетия, тъй като тогава управляващите знаеха, че това ще разцепи Европейски Съюз. Ние се причисляваме към една разпадаща се валута, влизаме в Европа на две скорости, където по-силният може да „ изяде “ по-слабия “ счита проф. Банов.
тагове евро цени България
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР