След вътрешна проверка, от Да, България! излязоха с информация за

...
След вътрешна проверка, от Да, България! излязоха с информация за
Коментари Харесай

„Да, България!“: 10% от даренията към нас за 2021 и 2022 г. са от хора, работели за криптобанката


След вътрешна инспекция, от " Да, България! " излязоха с информация за своите донори през 2021 и 2022 година.

В нея се споделя, че за 15 лица може да се открият данни, че са чиновници на „ Нексо “, като напомнят, че партиите не могат да събират данни за служебното правно отношение на своите донори.

Според регистрите на „ Да, България! “ част от тези донори са членове, учредители и деятели.

Общо дарените суми за двете години са близо 400 000 лв., като това съставлява 10,52% от всички привлечени средства за акциите на „ Демократична България “ за четирите предизборни акции в този интервал.Цялата позиция на „ Да , България ! :

Във връзка с въпросите, свързани с донори на Природен парк “Движение Да България ”, можем да съобщим следното:

След направената от нас вътрешна
Всичко за Вашата сватба
инспекция измежду листата с нашите донори и въз основа на обществено налични данни установихме, че за 15 лица може да се открият данни, че са чиновници на Nexo.


Припомняме, че партиите не могат да събират данни за служебното правно отношение на своите донори. Според нашите регистри част от тези донори са наши членове, учредители и деятели.

Общо дарените суми от тези лица са в размер на:

- 199 999 лева за 2021 година

- 199 993 лева за 2022 година

Във връзка с появили се в медиите изказвания, че тези дарения съставляват 90% от всички дарения, прецизираме следното:

През календарната 2021 година броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр Природен парк „ Движение Да България “ са 3167 на обща стойност 2 690 870.70 лева

Това включва както банкови сметки на локални организации, по този начин и други финансови принадлежности, в това число дарения в брой и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, основани за съответните предизборни акции на Коалиция „ Демократична България – Обединение “ за парламентарните избори, извършени
Всичко за Вашата сватба
на 4 април 2021 година, 11 юли 2021 година и 14 ноември 2021 година, където Природен парк „ Движение Да България “, като юридическо лице, е титуляр.


През 2021 година са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лева, като всички дарения, постъпили след влизането в действие на 27.04.2021 година на възбраната за приемане на дарения от юридически лица са възобновени в цялостен размер.

През календарната 2022 година броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр Природен парк “Движение Да България “ са 1273 на обща стойност 1 111 788.62 лева

През посочения интервал бяха извършени невиждани 4 предизборни акции за парламентарни избори. Горепосочените суми са изхарчени напълно за финансиране на тези акции и всеки разход е съответно и писмено регистриран според условието на закона.

Общо за двете години въпросните дарения съставляват 10.52% от всички привлечени средства за акциите.

Всички тези дарения са обществени.

Спазени са прецизно условията на закона - средствата са дарени от физически лица по банков път, като са предоставени изискуемите заявления за генезис на средства.


Всичко за Вашата сватба
Информацията за даренията е налична на уеб страницата на Сметната палата от месеци, тъй като всяко едно подаяние за предизборна акция се афишира в седемдневен период от неговото приемане.

Контролната комисия на Природен парк “Движение Да България ” е сезирана да оцени всички обстоятелства и условия, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната правомерност и и сходство с устава и правилата на Природен парк “Движение Да България ”.

Ще подкрепим предлагането да се сътвори Временна парламентарна комисия по тематиката и ще предложим тя да завърши с решения за възстановяване на разпоредбите за общественото финансиране и отчетност на политическите партии.

Ще продължаваме да се финансираме транспарантно и да търсим поддръжката на всеки един човек. За нас всяко подаяние - и това от 2 лева, и това от десетки хиляди е скъпо, тъй като по този начин можем да достигнем до нашите гласоподаватели. Всеки лев в акцията влагаме, с цел да разпространяваме нашите хрумвания.

Благодарим за поддръжката на всички наши донори!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg