След уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна

...
След уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна
Коментари Харесай

€600 000, $125 000 и диаманти. Как хора от службите на Украйна са работили за Русия

След уволнението на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов се оказа, че негови чиновници по време на войната са минали на страната на врага, или са избягали тъкмо преди съветската войска да нападне. Същото важи и за прокурори. Вече са задържани стотици.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа преди няколко дни укази за отстраняването на шефа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов , както и на основния прокурор Ирина Венедиктова . Той се стимулира с това, че броят на случаите, в които се проверяват чиновници на службите за сигурност и прокурори за връзките им с врага, повдига въпроси пред ръководителите на съответните органи.

"Към днешна дата са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и съучастничество на чиновници на прокуратурата, органите на досъдебното следствие и други правоохранителни органи. По 198 наказателни производства са повдигнати обвинявания на съответните лица ", сподели Зеленски във видеообръщение.

Той посочи, че повече от 60 чиновници на прокуратурата и СБУ са останали в окупираната от Русия територия и работят против Украйна.
 Иван Баканов и Ирина Венедиктова
От началото на нашествието офицери от СБУ постоянно са освен уволнявани, само че и обществено лишавани от звания. Една от най-честите аргументи е съмнението за съдействие с съветските специфични служби. Някои случаи са толкоз шумни, че украинският президент Володимир Зеленски ги разяснява персонално, наричайки чиновниците предатели.
Кои са обвинените
Сред тях бяха началникът на отдела за вътрешна сигурност на СБУ Андрей Наумов и някогашният началник на отдела на работа в Херсонска област Сергей Криворучко , който даже беше разжалван като военачалник. Именно Херсон стана единственият регионален център в Южна Украйна, който съветските военни съумяха да окупират след началото на войната.

Разследването демонстрира, че и двамата, до момента в който са били с пагони, са водили затулен метод на живот, оповестява. Наумов е употребявал подправени регистрационни номера на колата си. Засечено е, че от време на време ги сменял по няколко пъти дневно.

Наумов е напуснал Украйна няколко часа преди нахлуването на съветските войски. В началото на юни той беше арестуван в Сърбия дружно с немски жител, за който се твърди, че му е водач. В колата му бяха открити 600 000 евро , 125 000 $ и най-малко два скъпоценни камъка - изумруд и елмаз. Двамата е са упрекнати в противозаконен трафик на скъпи материални активи. Според сръбското законодателство наказването за това закононарушение варира от 1 до 12 години затвор.

В началото на юли беше задържан Олег Кулинич - някогашен началник на СБУ в Крим, който също е обвинен в държавна измяна. Разследващите са открили данни, че той е сътрудничил на сътрудници от специфичните служби на Руската федерация. Тази информация е доказана от експертизата, осъществена от Държавното следствено бюро, оповестиха публично украинските служби.

Кулинич е назначен на поста в Крим от Зеленски през 2020 година и освободен от него през март 2022 година След това обаче той става асистент на Баканов, какъвто е и по време на ареста. Според материалите на следствието Кулинич е предавал на съветските служби информация , класифицирана като „ държавна загадка “, и е взел участие в работата на групи, които са се занимавали с разследващи и диверсионни дейности на територията на Украйна.
 Иван Баканов
„ Всичките му незаконни дейности са документирани, на всичко, което е направил през тези месеци и по-рано, ще бъде дадена съответна правна подготовка. Всички, които са били част от незаконна група, работила в полза на Русия, също ще бъдат подведени под отговорност “, сподели Зеленски.

Преди Кулинич беше арестуван един от неговите помощници - Игор Садохин . Офицерът координира антитерористичните дейности на ръководството на СБУ в Херсонска област. Той също е обвинен в държавна измяна - че е дал на съветските военни карта на минните полета и координатите на отбранителните уреди против военната авиация, изпращана от Кремъл.
"Това са животите на хората "
Шумните уволнения и наказателни каузи разяснява Игор Гусков - генерал-майор от запаса на СБУ:

"Всъщност става това, което трябваше да се случи още преди началото на войната. Шест месеца пълномащабна война сподели, че някои от високопоставените чиновници на службата очевидно не са на мястото си. Като някогашен чиновник, като военачалник, по принцип ми е мъчно да си показва какво количество информация е била предоставяна, изключително към Наумов, който е получавал съвсем всички персонални данни на хора, назначени на най-високи постове, започвайки се от фамилиите, децата, фамилните им връзки, местата на престояване и така нататък ".

По думите му това е единствено единият слой. Вторият са сътрудниците .

"Много хора се питат какво е съставлява основното ръководство на СБУ в Крим, когато през днешния ден Крим е окупиран. Това е, преди всичко, работа с съветските специфични служби на територията на Крим, в това число с потреблението на наши сътрудници. И когато шефът на този централен офис е упрекнат, че работи за съветските служби и в действителност към този момент е публично обвинен в държавна измяна, можете ли да си визиите какъв брой доста информация за сътрудниците на СБУ на територията на Крим можеше да излезе? Това са животите на хората ", сподели още Гусков.

Според Гусков тези решения ще се отразят доста удобно на обстоятелството, че службата ще получи втори късмет да се концентрира оптимално върху осъществяването на служебните си отговорности.

"Кадровите решения са доста верни. Не бих споделил, че бяха навременни, надалеч не са навременни, само че верни и нужни ", добави генералът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР