След успешното председателството на България, от май 2018 г. слушаме

...
След успешното председателството на България, от май 2018 г. слушаме
Коментари Харесай

Дончев или Василев – кой носи отговорността за липса на европейско финансиране по новия програмен период

След сполучливото председателството на България, от май 2018 година слушаме Томислав Дончев, тогавашен вицепремиер по еврофондовете в държавното управление „ Борисов “ 3, отговарящ за новия програмен интервал 2021-2027 година какво и по какъв начин би трябвало да се направи. До през днешния ден резултатът е нулев.

За новия финансов програмен интервал още през месец юли 2020 година България беше договорила да получи 29 милиарда евро.

От ноември 2020 година до 30 април 2021 година всички страни членки на Европейски Съюз имаха опцията да внесат Националните си проекти за резистентност и развиване, а отговарящия за страната ни Дончев, не го направи.

Всички ангажирани с правенето на Националния проект за възобновяване и резистентност – от последното държавно управление на Бойко Борисов, през служебното държавно управление на Стефан Янев, стигайки до актуалното на Кирил Петков – никой не си свърши работата, с цел да може през днешния ден България да получи предплатено финансиране от Европа в размер на 1,6 милиарда лв., което е по този начин належащо на страната ни.

Почти една година по-късно резултат няма, заради обстоятелството, че ръководещите ни не си свършиха работата.

За образец мога да дам прилежащата ни Румъния, която получи задатък 3.7 милиарда евро – при започване на януари т.г., а Гърция 3.8 милиарда евро – през август 2021 година, а нашата страна е в следващия интервал на пролонгация, в който нищо не се случва.

Новият финансов програмен интервал 2021-2027 година започва на 1 януари 2021 година

В края на 2020 година трябваше да бъде подписано съглашението с Европейска комисия, от Дончев и Борисов, и по този начин щяхме да избегнем грешките и забавянето на остарелия интервал от 2014 година при държавното управление на Орешарски.

2021 и 2022 година са нулеви за страната ни, а Томислав Дончев не стопира да обикаля телевизионните студия и да упреква по какъв начин някой не си е приключил работата, при все това точно той и държавното управление на ГЕРБ отговаряха за Плана и за финансовия програмен интервал.

България е най-бедната страна в Европейски Съюз, а не употребява солидарността ѝ за развиване.

С Бюджет 2022, ще внесем следващата финансова вноска към Европейски Съюз, ще имаме следващата нулева година от новия финансов програмен интервал и ще компенсираме с увеличение на държавния дълг за актуалната година в размер на 7.2 милиарда лв..

От всичко гореизложено – кой би трябвало да носи отговорността?
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР