След удара по Кримския мост остава загадка какви апарати са

...
След удара по Кримския мост остава загадка какви апарати са
Коментари Харесай

Мистерия с морските дронове ударили по Кримския мост

След удара по Кримския мост остава мистерия какви апарати са били употребявани за тази цел. Експлозиите са станали през нощта, тъй че на видеозаписи не може да се разчита. Но сигурно може да се каже, че става дума за безпилотни или, както се споделя за плавателните съдове, безпилотни лодки (джетове), цялостни с експлозиви.

Нощната офанзива против Кримския мост е била специфична интервенция на военноморските сили на Украйна и Службата за сигурност на страната, оповестиха източници от СБУ пред Би Би Си, съобщи OFFnews.bg.

" Мостът беше нападнат благодарение на надводни дронове. Беше мъчно да се доближи до моста, само че в последна сметка не и невероятно ", изясняват те. 

Руският народен антитерористичен комитет съобщи, че нападението е било осъществено от " два безпилотни надводни апарата ".

В открити източници има две доказателства, които могат да посочат почти характерностите на въпросните апарати.

Първото е отчет, разгласен от Mash в Телеграм, който твърди, че безпилотниците може да са били качени на реактивни водни скутери.

" Според нашата информация в региона на нападението в 145 опорни пункта са открити остатъци от водни скутери. Това са тези, които ВСУ се е научила да модернизира в дронове с експлозиви. Те отиват до задачата на практика под вода, като на повърхността са единствено няколко сантиметра от тях ", се споделя в отчета.

Второто доказателство са два видеоклипа, за които се твърди, че са направени в навечерието на удара по моста край Севастопол. На 16 юли проруските канали в Телеграм настояват, че Севастопол е бил нападнат първо от дронове по въздух, а по-късно и от морски безпилотници и всички те са били унищожени.

В един от клиповете се вижда по какъв начин някакъв мрачен обект се движи във водата покрай брега и по него се стреля.

На втория - някакъв тип кораб, доста сходен на джет. Каналът Mash, който популяризира видеото, твърди, че това е лодка без екипаж. На видеото се вижда детонация във водата, може би това е било унищожаването на този уред.

Според една от версиите, посочени от " Комерсант ", нападенията против Кримския мост са били две - първото е било опит за пробив на моста благодарение на отдалечено ръководени джетове, натъпкани с експлозиви, а при второто са било употребявани " по-напреднали стандартни военни средства, а не самоделни устройства ".

Експлозиите са на повърхността на няколко метра от моста и са били толкоз мощни, че са предизвикали вреди на стоманобетонната структура. Данните за количеството експлозиви, нужни за такива цели, се разминават, само че всички са безапелационни, че става въпрос за неколкостотин кг - до 500 кг.

Ударни джетове

Ако устройството във видеоклипа на Mash в действителност е дрон на морската пехота на ВСУ, основан на водни ски, то в структурата му е трябвало да бъдат направени доста промени.

На първо място тези устройства не са основани за дълги дистанции. Първоначално те са били предопределени за спорт, отдих и развлечение. Те са бързи лодки за един или двама, най-много трима души. И най-важното при тях не е дистанцията, а скоростта.

За атакуващия джет без екипаж скоростта и маневреността също са значими, само че най-много в последния сектор - по време на приближаването към задачата.

Но обсегът е също толкоз значим, защото тези дронове летят на огромни дистанции. Твърде рисково е огромен кораб да се приближи до задачата, тъй като ще бъде видян.

Максималният обхват на джетовете съгласно изчисленията на разнообразни източници е почти от 130 до 270 километра. Той зависи от съответния модел на машината, тежестта на потребния товар, скоростта и посоката напразно, водните течения, солеността на водата, температурата на водата и въздуха и най-после - от режима на работа на мотора.

Ако погледнете картата, 270 километра е почти средата на Черно море. Такъв пробег обаче може да се реализира единствено при идеални условия, а самото транспортно средство би трябвало да се движи по права линия, без да прави маневри, във допустимо най-икономичния режим. И евентуално не би трябвало да бъде претрупано. Максималното тегло, което може да понесе един средностатистически джет, е към 270 кг за по-големите модели.



Въпреки това, защото това е лодка без екипаж, тя би трябвало да носи съоръжение за ръководство, връзка и навигация. Това също ще понижи потребния й товар. Затова доста коментатори се съмняват, че мостът може да бъде взривен от един или два джета.

Твърдението на източника на Mash, че реактивните ски са можели " да отидат до задачата на практика под вода, единствено на няколко сантиметра над повърхността ", също е подозрително, защото това би нараснало съпротивлението на водата и би понижило обсега.

Украйна е получавала морски транспортни средства от чужбина. От началото на пълномащабното навлизане на Русия западните сътрудници са трансферирали на Украйна няколко такива средства. Публично това направи Обединеното кралство. Шестте дрона REMUS-100, които то даде през август 2022 година, обаче са дребни подводни дронове, употребявани извънредно за разминиране.

Безпилотниците на ВСУ

Украйна към този момент е употребила безпилотници против съветските сили в морето. Най-успешната офанзива е набегът на джетове без екипаж на 29 октомври 2022 година, когато няколко от тях съумяват да обхванат в котвената стоянка на корабите и съгласно английското разузнаване повреждат миночистача " Иван Голубец " и фрегатата " Адмирал Макаров ".

След това ВСУ прави още няколко опита да нападна Севастопол. Поне една офанзива е осъществена против транспортен съд в намерено море.

Сутринта на 24 май три морски дрона нападат съветския разследващ транспортен съд " Иван Хурс ", който съгласно съветското министерство на защитата се е намирал на 140 км североизточно от Босфора.

Руските военни настояват, че и трите дрона са били унищожени, само че Агенция Франс Прес разгласява видеозапис от камерата на един от тях и този запис демонстрира, че дронът е съумял да се приближи до кораба. Впоследствие обаче Русия сподели фотоси на " Хурс ", който се е върнал в Севастопол на личен ход.

Както написа в блога си Х. И. Сътън, самостоятелен боен анализатор и експерт по морски военни въпроси, през 2022-2023 година в открити източници са посочени няколко типа разнообразни лодки без екипаж, както и едно подводно транспортно средство.

Тактическите и техническите характерности на най-малко един от тях са известни. През ноември 2022 година Украйна стартира да набира средства за създаване на флотилия от такива безпилотници. Кампанията беше разпространявана от президента на страната Володимир Зеленски в формалния му канал в Телеграм.

Дължината на устройството е 5,5 метра, обсегът - 800 километра, оптималната работа - 60 часа, оптималната скорост - 80 километра в час, бойната част - 200 кг.

Ако се съди по илюстрациите, направени от Х. А. Сътън, всички украински джетове имат повече или по-малко идентични размери, а затова и съпоставим потребен товар.

Вероятно е характерностите на по-късните модели да са се различавали във връзка с обсега, скоростта или системите за връзка, навигация и ръководство.

Каква е отбраната от морските безпилотници?

След сполучливата офанзива на Севастопол през октомври доста коментатори в интернет оповестиха началото на нова епоха във военните дейности по море. По това време в действителност изглеждаше, че нископрофилни лодки без екипаж могат да се доближават до кораби и да нанасят съществени вреди.

Въпреки привидната оригиналност на сходно средство за поразяване обаче се оказа, че морските безпилотници имат доста общо с от дълго време одобрените транспортни средства - бързоходните лодки и торпедата. И против всяко от тези средства от дълго време е създадена тактичност за битка.

Корабите в морето или на рейд могат да се пазят с разнородни средства за разкриване и високоскоростни оръдия и картечници, с които могат да се водят ефикасни боеве с дребните транспортни средства.

Освен това огромни цели като заливи и корабите в тях, мостове, сондажни платформи и други обекти могат да бъдат предпазени с бонови заграждения - плаващи буйове, свързани в дълга " верига ". 

Срещу подводни могат да се употребяват специфични мрежи. Във военното дело стоманените мрежи защищават кораби и разнообразни обекти от удари с торпеда.

Това са най-простите способи, по които мостът е можел да бъде предпазен от удари с дронове. Въпреки това, въз основа на обстоятелството, че украинските безпилотни лодки са съумели да доближат и да повредят оборудването, можем да предположим, че това не е било направено.

Съществуват и по-сложни системи - хидроакустично съоръжение на бреговата защита, радарни станции за следене придвижването на обекти по повърхността на морето.

Възможно е дребните джетове без екипаж да са сложни за разкриване с радар, само че макар обстоятелството, че мостът в анексирания Крим заема доста значимо място в съветската агитация, такива системи или не са били задействани, или не са работили.

И най-после, в съветската преса още преди началото на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна неведнъж се споделяше, че мостът е предпазен със модерни средства за електронна война. Такива системи в действителност са ефикасни против джетове, които се ръководят отдалечено, посредством радиовръзка. Освен това те могат да влияят и върху системите за сателитна навигация, които употребяват самостоятелните безпилотни летателни апарати.

Въпреки изказванията обаче, че наоколо до моста е било ситуирано съоръжение за електронна война, то също или не е било в положение да попречи на ударите на безпилотниците, или е било неактивно по това време.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР