След твърденията, че в болница Лозенец, са се извършвали трансплантации,

...
След твърденията, че в болница Лозенец, са се извършвали трансплантации,
Коментари Харесай

Д-р Симеонова: Имаше запитвания от болници в Агенцията за трансплантации за лечение на чужденци у нас

След изказванията, че в болница " Лозенец ", са се правили трансплантации, които са били в прорез със закона, тази тематика стана доста настояща. Не обаче и за „ 120 минути “, тъй като ние постоянно сме отделяли внимание на тази трагична тематика.

„ Тези изказвания са „ съществено нещо, доста съществено нещо, с цел да може човек да разяснява, даже от хора като мен, без значение, че съм доктор и съм обвързвана (с трансплантациите), до момента в който не излязат в действителност нещата. Право на министерството е да приказва и да ревизира “, съобщи доктор Марияна Симеонова в „ 120 минути “

Д-р Симеонова е назначена за шеф на Изпълнителната организацията по трансплантациите при започване на 2013 година от тогавашния министър на опазването на здравето Десислава Атанасова. Преди да оглави организацията, работи във Военномедицинската академия по специалността си " Анестезиология и реанимация ". Има добита подготовка и по здравен мениджмънт, а през 2011 година приключва магистратура по " Международни стопански връзки ". Преминала е редица образования във водещи клиники в Израел, Холандия, Русия.

По време на нейното управление, броят на трансплантациите у нас скача неколкократно, а тематиката за донорството се разпространява.

Пет години след началото на ръководството си, през юни 2018 година, доктор Симеонова подаде оставка. Причината е забавянето на белодробните трансплантации поради преустановен контракт с „ Евротрансплант “.

По времето, когато е била отпред на организацията е имало запитвания от лечебни заведения, в това число посредством министерството на опазването на здравето за осъществяване на трансплантации на чужденци у нас, разкри Симеонова.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Аз бих се радвала, в случай че непознати пациенти идват да се трансплантират, тъй като имаме положителни лекари и, несъмнено, по-ниски цени. И това е по този начин – ние имаме положителни лекари. Но ролята на Агенцията по трансплантации и Министерството на здравеопазването е точно това да не се получи такова нещо (като противозаконни трансплантации – бел. р.). Моето документално мнение тогава беше, че би трябвало да се трансформират условията, с цел да има по-голяма сигурност и с цел да не се стигне до неточност. Не съм експерт, само че моето персонално мнение беше да се изискват документите през нашето Министерство на външните работи “, сподели Симеонова.

По нейните думи тя се е срещнала с доста спънки по време на кандидатстването на България в „ Евротрансплант “, които нямат пояснение, поради че става дума за човешки живот.

Клише е, че българите не са склонни да подаряват. Има нарастване на донорите в мозъчна гибел 8-9 пъти, сподели Симеонова.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР