След твърде много кафе може да се почувствате и неприятно,

...
След твърде много кафе може да се почувствате и неприятно,
Коментари Харесай

Астронавти показаха как се пие кафе в Космоса ВИДЕО+СНИМКИ

След прекалено много кафе може да се почувствате и неприятно, само че все пак феновете на напитката не пропущат потреблението ѝ. Дори и да се намират в Космоса.

Във видео, оповестено по повод  Международния ден на кафето, Саманта Кристофорети, астронавт от Европейската галактическа организация (ESA), разкри по какъв начин е направила утринното си кафе. Това става без гравитация по време на престоя ѝ на Международната галактическа станция (ISS).

Използвайки особено проектирана „ галактическа чаша “, госпожа Кристофорети съумя да изпие утринната си напитка без усложнения –  обикаляйки на 420 км височина над най-близкото кафене.

Видеото е снимано предходната година по време на 170-дневния престой на Кристофорети в орбита, по време на който тя стана първата жена пълководец на МКС. Тя дойде на МКС на 27 април 2022 година и се върна на Земята на 14 октомври.

Кадрите демонстрират по какъв начин италианската астронавтка деликатно налива кафето си от запечатана торбичка в чаша с любопитна форма.



 

За астронавтите даже потреблението класическа чаша е съществено предизвикателство, само че това откритие разрешава на жителите на МКС да се насладят на някои от простите удоволствия от земния живот.

Друг вид за астронавтите, които търсят обичаната напитка, е с пиенето му от алуминиеви торбички, авансово напълнени с лиофилизирано кафе, мляко и захар, в които може да се изпомпва гореща вода.

 „ В галактически транспортен съд, в случай че не се схванат резултатите от повърхностното напрежение, течностите (напр. вода, гориво) могат да бъдат съвсем на всички места в контейнера, който съдържа тях. Ето за какво в космоса ще видите единствено астронавти да пият от торби със сламки, тъй че да могат изцяло да прегънат торбата, с цел да обезпечат излизането на течностите “, изяснява ученият от НАСА доктор Марк Вайслогел, който оказа помощ за проектирането на чашата.

За да преодолее тези проблеми, НАСА основава приспособлението, което има умна геометрия, с цел да употребява физиката на повърхностното напрежение.

Докосването на устните  до ръба на галактическата чаша основава „ капилярна връзка “, изтегляйки течността в устата ви съвсем по същия метод, по който хартиената забрадка попива вода.

Същите закони на физиката, които оказват помощ да налеете кафе от чаша в устата си, засягат всички течности. Независимо дали на Земята, или в Космоса.

Както изяснява доктор Wesilogal, наблюдението по какъв начин галактическата чаша работи при нулева гравитация ще помогне на учените да научат за всичко от „ приемането на последната капка гориво за ракетен мотор или доставянето на съвършената доза лекарство на пациент “.

Експериментите, осъществени върху галактическата чаша, също ще оказват помощ за попречване на бедствия при бъдещи галактически пътувания на дълги дистанции, като пътешестване до Марс.

Това не е първият път, когато науката се занимава с приемане на по-добри питиета на борда на МКС.

През 2015 година Италианската галактическа организация, работеща с инженерната компания Argotec и компанията за кафе Lavazza, проектира машината Isspresso: първата в света машина за еспресо при микрогравитация.

Машината от 44 фунта (20 кг) прекара две години на борда на МКС и употребява стоманени хидравлични тръби, с цел да създаде чаша прясно горещо еспресо за към три минути.

Дори с усъвършенствания дизайн на машината, кафето към момента се изпомпва в торбичка за пиянство, тъй че феновете на въпреки всичко ще би трябвало да употребяват галактическата чаша, с цел да се насладят на аромата на своята напитка.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР