След триумфа на Бразилия през 2002 г. настъпват години на

...
След триумфа на Бразилия през 2002 г. настъпват години на
Коментари Харесай

Историята на световните първенства: Доминацията на европейския футбол

След триумфа на Бразилия през 2002 година настъпват години на доминация на европейския футбол в международните шампионати. Италия победи в познатия си жанр на немска земя през 2006 година След това Испания постанова новата мода в играта и победи в Южна Африка през 2010 година Четири години по-късни Германия стъпва на международния връх за четвърти път, като побеждава поредно Бразилия и Аржентина, с цел да стане първата европейска страна, вдигнала трофея посред Южна Америка. За пръв път в историята тимове от един континент печелят три следващи международни шампионати.

Германия 2006

Германия получава правото да провежда международно състезание за повторно след 1976 година Успехът на немската кандидатура идва в оспорвана конкуренция с Южна Африка, която е белязана от два абсурда. Немското сатирично списание " Титаник " изпраща на смешка стенни часовници с кукувица и пушена шунка на представители на ФИФА, което обаче се приема съществено и даже води до претенции за прегласуване. В последния трети кръг на вота Германия получава 12 гласа, а Южна Африка - 11, откакто представителят на Океания Чарли Демпси, в началото подкрепил Англия, се въздържа поради " нетърпим напън " да гласоподава за африканската страна. При тъждество в гласовете домакинът щеше да бъде определен от Сеп Блатер, който не крие пристрастията си за Южна Африка, В последна сметка до това не се стигна и Германия провежда едно от най-безупречните международни шампионати.

В навечерието на шампионата се разиграва огромен скандал с уредени мачове в Италия, който води до съществени санкции за водещите тимове в страната. " Ювентус ", който по традиция построява гръбнакa на националния отбор, е изваден от Серия А, " Милан " е осъден с осем точки, а в началото изпратените в Серия Б " Фиорентина " и " Лацио " са глобени с отнемането надлежно на 15 и 3 точки след редица обжалвания. Логично италианците въобще не са поставяни измежду любимците за купата, само че както доста пъти преди този момент, потвърждават, че са най-опасни в сходни обстановки. " Скуадра адзура " минава през иглени уши по пътя към финала, където побеждава Франция на Зинедин Зидан след осъществяване на дузпи и става международен първенец за четвърти път.

Квалификациите за мондиала минават съгласно упованията, като от европейска страна отсъстват единствено първенеца на континента Гърция и бронзовия медалист отпреди четири години Турция. За първи път от десетилетия и груповата фаза на шампионата не сервира съществени изненади. Фаворитите печелят своите групи като се изключи французите, които остават втори след Швейцария и връхлитаt на един от огромните любимци Испания.

Гана печели борбата за второто място със изгубилия форма след мощното европейско състезание отбор на Чехия в групата на Италия, а Гуус Хидинк продължава съвършената си статистика, като извежда и Австралия до елиминационната фаза в борба с Хърватия и Япония в групата на първенеца Бразилия. Младият състав на домакините, построен от Юрген Клинсман, пък прави чудесно усещане с атакуващ и ефективен футбол.

Фотогалерия: Световното през 2006 - триумфът на "скуадра адзура " >

Осминафиналите също минават без сензации. Лукас Подолски извежда Германия до лесна победа против Швеция, страховит гол на Макси Родригес носи триумф на Аржентина против Мексико с 2:2 след продължения, Бразилия поставя завършек на фантазиите на Гана след погром с 3:0, Португалия излиаза победител в касапницата с Холандия, Англия взима най-малък триумф против Еквадор. Италия печели скандална победа с 1:0 против Австралия след гол на Франческо Тоти от несъществуваща дузпа в 95-ата минута. Преминалите като на церемониал през груповата фаза испанци излизат като любимци против неубедителните французи и даже повеждат с гол на Давид Вия, само че по-късно Зинедин Зидан демонстрира изключителната си класа и повежда своя тим към поврат с 3:1.

 Историята на международните шампионати: Доминацията на европейския футбол
© Associated Press

Впечатляващият път на " петлите " продължава в четвъртфиналите, където детронират първенеца Бразилия с гол на Тиери Анри в 57-ата минута, пристигнал след впечатляващо центриране от свободен удар на Зидан. В последното състезание в кариерата си полузащитникът на " Реал " (Мадрид) е твърдо решен да изведе своя тим до купата. Именно той носи триумфа с 1:0 в полуфинала против Португалия, която в четвъртфиналите продължава проклятието на Англия при осъществяването на дузпи.

В другия поток Германия побеждава в четвъртфиналите Аржентина с дузпи в един от най-качествените мачове на шампионата. С представянето си младият състав на Клинсман кара сънародниците си да мечтаят за четвърта международна купа, само че в полуфиналите е спрян от Италия. Бундестимът господства в постоянното време, само че не съумява да преодолее Джанлуиджи Буфин. В края на продълженията силите напущат германците и " скуадра адзура " се възползва с попадения на Фабио Гросо в 119-ата и Алесандро дел Пиеро в 12-ата минута.

Финалният мач сред Франция и Италия не предлага огромно представление като футбол, макар че стартира доста обещаващо. Зидан открива резултата след извънредно осъществяване на дузпа в седмата минута, само че Марко Матераци изравнява с глава след центриране от ъглов удар в 19-ата. Именно двамата голмайстори стават причина за най-паметния миг в цялото международно състезание. В 110-ата минута италианският бранител провокира с обидни реплики френския халф, който се поддава на провокацията и удря с глава в гърдите своя противник. Зидан получава пряк червен картон, който поставя завършек на популярната му кариера като футболист, а Франция остава без най-хубавия си състезател и титулярен реализатор на наказателни удари. До края на продълженията не пада нов гол. При дузпите Давид Трезеге прави решаващия пропуск, откакто се подхлъзва и удря гредата. Пирло, Матераци, Де Роси, Дел Пиеро и Гросо за безгрешни и Италия печели четвърта международна купа.



Зидан печели " Златната топка " за най-хубав състезател, Мирослав Клозе става голмайстор на шампионата с пет попадения, а Буфон е определен за номер 1 на вратарския пост, откакто в седем мача позволява едвам два гола, освен това след автогол и дузпа. В 64 мача са маркирани 147 гола, приблизително по 2.3 на мач. Най-резултатният тим е Германия с 14 попадения, а минимум отбелязва Тринидад и Тобаго - нула. Двубоите са следени от 3 359 439 фенове, приблизително по 52 491 на мач.

Южна Африка 2010

След като губи трагично борбата за домакинство на мондиала през 2006 година, четири години по-късно Южна Африка печели конкуренцията с Египет, Мароко и обединената кандидатура на Либия и Тунис, с цел да провежда първото в историята африканско международно състезание. Южна Африка построява пет нови стадиона и реконструира пет съществуващи. Разходите по организацията са към 1 милиард $, а наградният фонд на шампионата доближава 420 милиона $, 30 от които прибира първенецът.

Квалификациите са белязани от няколко скандални моменти. В Европа Франция печели баража с Ирландия след абсурден гол в продължението на ревенша, при който Тиери Андри играе с ръка, преди да асистира на Уилям Галас. Ирландците желаят преиграване или включване като 33-и участник, само че ФИФА отхвърля тези благоприятни условия. Уругвай печели плейофа против Коста Рика с общ резултат 2:1, като един от головете за южноамериканците провокира съществени спортове. В Африка Алжир и Египет играят бараж, с цел да дефинират шестия африкански участник. Алжирците печелят с 1:0, а срещата приключва с всеобщо сборичкване сред последователите на двата тима. Сред по-неочакваните отсъстващи са полуфиналистите от Евро 2008 Русия и Турция, както и мощният отбор на Хърватия.

Голямата изненада в груповата фаза е отпадането на финалистите от предходния мондиал Италия и Франция. " Скуадра адзура " попада в доста лесна група, само че след равенства с Парагвай (1:1) и Нова Зеландия (1:1) и загуба в решителния мач със Словакия (2:2) остава на последно място. Петлите пък са раздирани от вътрешни кавги в съблекалнята, което се отразява на представянето им. Те вкарват единствено един гол и напущат шампионата с една точка от трите си мача. Аржентина на Диего Марадона минава груповата фаза с цялостен актив от девет точки, само че в много слаба конкуренция, а Холандия също печели трите си мача с Япония, Дания и Камерун. Европейският първенец Испания започва с непредвидена загуба от Швейцария, само че с победи против Хондурас и Чили печели първото място в група Н. Бразилия и Холандия излизат от група G, а в " групата на гибелта " Германия приключва преди всичко с шест точки, следвана от Гана. Африканците печелят второто място в инфарктна конкуренция с Австралия и Сърбия.

Фотогалерия: Световното през 2010 година - фиеста за "фурия роха " >

Гана продължава да впечатлява и в елиминационната фаза на шампионата. Африканците побеждават Съединени американски щати с 2:1 след продължения в осминафиналите, а в четвъртфиналите се изправят против Уругвай в един от мачовете на шампионата. Гол на Съли Мунтари от 40 метра им дава задатък в продължението на първото полувреме, само че след почивката Диего Форлан изравнява. Истинската драма се разиграва в 120-ата минута. Луис Суарес предотвратява сигурен надвит гол за Гана, откакто избива с ръце от голлинията удар на Стефан Апия. Нападателят е изпъден, а стоманеният реализатор на дузпи Асамоа Гиян получава опция да направи Гана първият африкански тим, достигнал полуфинал на международното състезание. Той обаче удря гредата, а при дузпите Уругвай печели с 4:2, с цел да се завърне измежду четирите най-хубави след 40-годишна пауза.

Германия се утвърждава като любимец за трофея. В осминафиналите бундестимът разрушава Англия с 4:1, само че дуелът провокира доста разногласия, откакто при 2:1 съдиите не зачитат стопроцентов гол на Франк Лампард. Тази обстановка впоследстиве се оказа решителна за въвеждането на технологиите във футбола, които в Бразилия ще дебютират на огромно състезание. В четвъртфиналите съставът на Йоахим Льов развенчава мита " Марадона " и неговия неуместен тактически метод в Аржентина. Германците обаче още веднъж се оказват безпомощни против тактиката на Испания. Европейският първенец печели трета поредна победа с 1:0 след триумфите против Португалия и Парагвай и за първи път в историята си доближава край на международно състезание.

 Историята на международните шампионати: Доминацията на европейския футбол
© Reuters

Холандия също доближава до финала с три минимални победи. " Лалетата " побеждават Словакия с 2:1 в осминафиналите, след което отстраняват Бразилия след поврат от 0:1 до 2:1, а в полуфиналите стопират похода на Уругвай в зрелищен мач, приключил 3:2. В основата на победния път на Холандия е Уесли Снайдер, който след требъла с " Интер " придвижва страхотната си форма и на мондиала. Той вкарва втория гол против Словакия, двата против Бразилия и един от трите против Уругвай.

Финалът се играе на 11 юли на стадион " Сокър сити " в Йоханесбург. Двата тима изиграват равносилен дуел, в който са показани и рекордните в мач за купата 14 жълти картона. Испанците имат основателни искания за пряк червен картон на Найджъл де Йонг за брутално влизане с крайник в гърдите на Шаби Алонсо, само че Хауърд Уеб демонстрира самичък жълт картон. Холандците въпреки всичко остават с човек по-малко в 110-ата минута, когато Джони Хейтинга напуща терена с втори жълт картон. Преди това " лалетата " пропущат два стопроцентови шанса за гол посредством Ариен Робен, който два пъти излиза самичък против Икер Касияс, само че не съумява да го преодолее. Четири минути преди края на второто продължение Секс Фабрегас подава към Андрес Иниеста и със мощен удар по дигонала носи първата международна купа в историята на Испания.



Диего Форлан печели " Златната топка " за най-хубав състезател, а Томас Мюлер става голмайстор на шампионата с пет попадения и повече асистенции от Форлан, Давид Вия и Уесли Снайдер. Касияс е определен за номер 1 на вратарския пост, а Мюлер получава и премията за млад състезател на шампионата. В 64 мача са маркирани 145 гола, приблизително по 2.3 на мач. Двубоите в Южна Африка са следени от 3 178 856 фенове, приблизително по 49 669 на мач.

Бразилия 2014

Най-успешната футболна нация получава правото да провежда двадесетото издание на най-големия футболен конгрес. Въпреки че би трябвало да е подготвена със стадионите още за Купата на конфедерациите през 2003 година, Бразилия едвам смогва да ги приготви за началото на мондиала. На три от 12-те уреди довършителни действия не престават и след мача на откриването, а този в Куритиба, при чийто градеж умират трима души, едвам не отпада от сметките. Редица инфраструктурни планове - някои стартирани, други останали единствено на карта, по този начин и не са осъществени. Строителни проблеми и непрекъснати стачки съпътстват цялата подготовка на шампионата.

Технологията за наблюдаване на голлинията беше употребена за пръв път. Незачетеният гол на Англия против Германия четири години по-рано даде подтик за промени и все по-осезаемо наличие на технологиите във футбола. За пръв път беше употребен и спрей при отмерването на отстоянието на играчите от топката при статични положения.

Квалификациите още веднъж минават без изненади. 24 от 32-ата тима, които вземат участие в Южна Африка, доближават и до финали в Германия. Босна и Херцеговина е единственият дебютант. Колумбия се завръща след 16-годишно неявяване, а Русия и Белгия се класират за пръв път от 2002 година

Фотогалерия: Германската еуфория на "Маракана " >

Турнирът в Германия бележи краят на превъзходството на Испания в международния футбол. Със международната купа от 2010 година и европейските от 2008 и 2012 година " хала роха " става първият тим в историята, спечелил три огромни шампионати поред. Загубата с 0:3 от Бразилия във финала на Купата на конфедерациите дава ясни сигнали, че отборът на Висенте дел Боске към този момент не е същата мощ. Това се удостоверява още в първия мач, в който испанците са разрушени с 1:5 от Холандия. След загуба с 0:2 от Чили във втория мач международните първенци сдават корона.

За Бразилия спечелването на международната купа от домакините се смята за знаково и безусловно наложително. " Селесао " започва с победа с 3:1 против Хърватия, белязана от противоречиво съдийство. След това отборът на Луис Фелипес Сколари прави нулево тъждество с Мексико, а в последния кръг надиграва изрично Камерун (4:1), с цел да изпревари мексиканците по голова разлика в борбата за първото място.

Коста Рика шокиращо печели " групата на гибелта ", в която са три международни първенеца - Уругвай, Италия и Англия. Уругвай заема второто място след победи с 2:0 против англичаните и 1:0 против италианците. В последния мач звездата на южноамериканците Луис Суарес захапва Джорджо Киелини и е отхвърлен, а по-късно и изключен от футбола за четири месеца.

 Колумбиецът Хамес стана голмайстор на последния мондиал
© Associated Press

Колумбиецът Хамес стана голмайстор на последния мондиал

Колумбия и Аржентина допълват мощното южноамериканско показване в груповата фаза, откакто приключват с цялостен актив от точки. Колумбийците си печелят последователи с хубав и ефективен футбол, а Хамес Родригес свети. Аржентина е по-пестелива и с доста старания взима минимално своите срещи - 2:1 против Босна и Херцеговина, 1:0 против Иран и 3:2 против Нигерия.

Белгия и Холандия са другите два тима, които печелят всичките си мачове в групата. Германия печели с лекост другояче тежка група с Португалия, Гана и Съединени американски щати. Франция също не срещна никакви проблеми в конкуренцията на Швейцария, Еквадор и Хондурас.

Трудностите на Бразилия не престават в осминафиналите, където единствено огромното неумение при осъществяването на дузпи стопира коравия чилийски тим да в профил домакините. В другия южноамерикански конфликт Хамес Родригес вкарва два страхотни гола и Колумбия побеждава с 2:0 обезверените след наказването на Суарес уругвайци.

Германия среща непредвидени проблеми против Алжир и има потребност от продължения, с цел да преодолее африканския отбор (2:1). През 120-минутни борби би трябвало да преминат още два от огромните кандидати - Аржентина и Белгия, победили надлежно Швейцария (1:0) и Съединени американски щати (2:1). Приказката на Коста Рика продължава след победа с дузпи против Гърция. Холандия е на прага на елиминацията, откакто губи с 0:1 от Мексико до 88-ата минута. Уесли Снайдер изравнява резултата, а гол от дузпа на Клаас Ян Хунтелаар в четвъртата минута на добавеното време праща " лалетата " на четвъртфинал. Франция се мъчи 79 минути против Нигерия, преди Пол Погба да пробие защитата на африканците. Автогол Джоузеф Йобо подпечатва мястото на " петлите " във финалната осмица.

В четвъртфиналите Бразилия още веднъж среща противник от своя континент - Колумбия. Домакините повеждат с 2:0 с голове на централните си бранители Тиаго Силва и Давид Луис. В 80-ата минута Хамес понижава от дузпа с шестото си попадение в шампионата, само че силите на колумбийците не стигат за повече.

В другите три четвъртфинала падат общо два гола. Още един централен защитник - Матс Хумелс, се разписва при статично положения в 13-ата минута и дава задатък на Германия против Франция, който бундестимът съумява да задържи до края. Аржентина също повежда рано против Белгия. Игуаин бележи още в осмата минута и това се оказва единственият гол в мача. Коста Рика е покрай нова сензация, откакто с изключителна игра в отбрана и всемогъщ Кейлор Навас на вратата стига до нулево тъждество и дузпи против Холандия. Пропуските на Брайън Руис и Майкъл Уманя обаче поставят завършек на приказката.

Полуфиналите опълчват двете южноамерикански сили Бразилия и Аржентина против Германия и Холандия. Домакините, които губят Неймар в четвъртфинала с Чили, са пометени от бундестима. Селекцията на Йоахим Льов нанася най-унизителното проваляне на " селесао " на международни шампионати - 7:1. Другият полуфинал предлага внимателна игра и тактическо надхитряне и в последна сметка е решен в интерес на Аржентина след дузпи. Холандците се утешават с бронзовите медали, откакто надиграват изрично Бразилия с 3:0.

На 13 юли пред 75 хиляди фенове на стадион " Маракана " Германия и Аржентина си оспорват международната купа. И този дуел минава в духа на хубавичко борба и прагматичната игра. Стига се до продължения, в които Родриго Паласио пропуща златен късмет, останал самичък против Мануел Нойер, а Марио Гьотце вкарва хубав гол в 113-ата минута и извежда Германия до четвърта международна купа след 1954, 1974 и 1990 година



Лионел Меси е определен за състезател на шампионата, като приема с отвращение оценката. Хамес става голмайтор с шест попадения, а Мирослав Клозе чупи върха за най-вече голове на международни финали - 16, с един повече от Роналдо. Пол Погба е определен за най-хубав млад състезател, а Нойер - за №1 при вратарите.

В шампионата са отбелязни 171 попадения, 2.63 приблизително на мач. Срещите са следени онлайн от 3.49 милиона души, или 53 592 приблизително на мач.

В навечерието на международното състезание в Русия " Дневник " показва къса история на всички шампионати на планетата, извършени до момента.

Първа част: Уругвай 1930. Началото

Втора част: Италия на Поцо... и Мусолини

Трета част: Завръщането на мондиала и бразилската покруса

Четвърта част: Чудото от Берн

Пета част: Началото на бразилската легенда

Шеста част: Единственият успех за родината на футбола

Седма част: Пеле и Бразилия вечно

Осма част: Ерата на тоталния футбол

Девета част: Грешникът, който стана избавител

Десета част: Магьосникът Марадона и " божията ръка "

Единадесета част: Германската наслада и сълзите на Марадона

Дванадесета част: Б като Бразилия... и като България

Tринадесета част: Златният момент на " петлите "

Четиринадесета част: Звездното бразилско трио и първият азиатски мондиал

Всичко, което би трябвало да знаете за: Световното по футбол (183)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР